Volt amerikai kormánytisztviselők a rendkívüli állapot ellen foglaltak állást

mexikói fal
Washington |

Volt miniszterek és nemzetbiztonsági szakemberek közös közleményben utasították el a Donald Trump által meghirdetett rendkívüli állapotot - hozta nyilvánosságra a kommünikét a The Washington Post amerikai lap internetes felülete helyi idő szerint vasárnap. A közös közleményt 58 volt kormányzati tisztségviselő írta alá.

 

"Nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy ma olyan rendkívüli állapot volna, amely felhatalmazza az elnököt, hogy más célokra elkülönített pénzalapokat vonjon el a fal építésére a déli határon" - szögezték le a közleményben.

A dokumentumot mások mellett Madeleine Albright, Bill Clinton külügyminisztere, Chuck Hagel, az Obama-kormány védelmi minisztere, John Kerry volt külügyminiszter, Susan Rice, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója, Thomas Pickering volt ENSZ-nagykövet, Leon Panetta volt CIA-igazgató és védelmi miniszter, valamint több volt hírszerzési és nemzetbiztonsági szakember írta alá.

 

A 11 oldalas deklaráció hivatalosan hétfőn, egy nappal azelőtt jelenik meg, hogy a képviselőház szavaz az elnök által február 15-én bejelentett rendkívüli állapot megakadályozását célzó határozatról. Donald Trump már pénteken jelezte: vétót emel majd a demokrata párti többségű képviselőház döntése ellen.

Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián jelentette be: mivel a kormányzat működését biztosító költségvetési törvényben kérése ellenére sem szerepelt a déli határfal megépítésére kért 5,7 milliárd dolláros összeg, rendkívüli állapotot hirdet. Ennek révén ugyanis a kongresszus megkerülésével teremtheti elő a fal építési költségeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?