Oscar-legek és érdekességek: 5 perces szerepért is adtak szobrot

oscar
Los Angeles |

Los Angelesben holnap este 91. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit. Bőven vannak kuriózumok a díj történetében.

Az első Oscar-díjat 1928-ban a Wings kapta, egyetlen Oscar-díjas némafilmként. (2011-ben több mint nyolc évtized után, eddig utolsó fekete-fehér filmként, egy csaknem teljesen némafilm, a francia A némafilmes nyert, amelynek csak a legvégén hangzik el egy rövid dialógus.)

Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első színes film, egyben a leghosszabb (234 perc) Oscar-díjas játékfilm az Elfújta a szél (1939). A legjobb film kategóriában az első nem amerikai alkotás a Laurence Olivier készítette angol Hamlet (1948) volt.

Billy Wilder volt az első, aki a Legénylakásért (1960) a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta. Hozzá csatlakozhat idén a négy kategóriában is esélyes mexikói Alfonso Cuarón (Roma).

Először 1961-ben nyert a legjobb férfi és női főszereplők közt is külföldi, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren, és Loren volt az első, akit nem angol nyelvű szerepért (Egy asszony meg a lánya) díjaztak. Az idén a díjra esélyes mexikói Yalitza Aparicio a második színésznő, akit debütálóként, idegen nyelvű filmben (Roma) jelöltek Oscar-díjra. Lady Gaga szintén második (a tavaly nominált Mary J. Blige után), akit zenei és színészi kategóriában is jelöltek ugyanazért a filmért (Csillag születik).

A legrövidebb alakításért (5 perc 2 másodperc) Beatrice Straight (Hálózat, 1976), a leghosszabbért (143 perc) Vivien Leigh (Elfújta a szél, 1939) kapott Oscart.

Eddig két háromgenerációs Oscar-családot tartanak számon: 1948-ban Walter Huston mellékszereplőként, fia, John rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica mellékszereplőként nyert (1985). Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, fia, Francis Ford rendezőként, unokája, Sofia pedig forgatókönyvért kapott szobrocskát (2003).

Az egyetlen Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas Liza Minnelli: ő 1972-ben főszereplőként, apja, Vincente Minnelli 1958-ban rendezőként kapott Oscart, anyját, Judy Garlandot tiszteletbeli Oscarral jutalmazták 1939-ben.

Az egyetlen Oscar-díjas színészházaspár Laurence Olivier (1948) és Vivien Leigh (1951).

A legtöbb Oscar-jelöléssel a Newman família büszkélkedhet: a család második nemzedékéhez tartozó Thomas Newman két éve 90. jelölésüket gyűjtötte be az Utazók című film zenéjéért.

A filmek közt A Gyűrűk Ura - A Király visszatér 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta. A Ben Hur (1959) és a Titanic (1997) szintén 11 Oscar-díjat kapott, de 12, illetve 14 jelölésből.
„Összetettben” Walt Disney a csúcstartó 26 Oscarjával, és egyszerre a legtöbb - szám szerint négy - Oscart is ő vehette át 1953-ban.

A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen, őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan és Daniel Day-Lewis követi, de utóbbi az egyetlen, aki csak főszereplőként győzött. A jelölések terén csúcstartó Meryl Streepet tavaly 21. alkalommal nominálták.

A színészek között két egymást követő évben nyert Luise Rainer (1936-37), Spencer Tracy (1937-38), Katharine Hepburn (1967-68), Jason Robards (1976-77) és Tom Hanks (1993-94). Hozzájuk csatlakozhat a tavaly már díjazott Sam Rockwell, akit idén az Alelnökért jelöltek.

Hét olyan film van - Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), Hálózat (1976), Hazatérés (1978), Az aranytó (1981), A bárányok hallgatnak (1991), Lesz ez még így se (1997) -, amelyben a női és a férfi főszereplő is Oscar-díjas lett. A Vágy villamosa (1951) és a Hálózat (1976) szereplői három színészi Oscar-díjat kaptak.

A rendezők közül egyedül John Fordnak van négy Oscarja, és csak Charlie Chaplin, Laurence Olivier és Roberto Benigni nyújtott saját maga rendezte filmben Oscar-díjas színészi alakítást. A Csillag születik című zenés filmben most jelölt Bradley Cooper szintén magát instruálta.

Vesztesek


A nagy vesztesek közé tartozik Richard Burton, aki hét és Peter O'Toole, aki nyolc jelölés után távozott üres kézzel, utóbbi 2002-ben életműdíjat kapott. A színésznők között Glenn Close-t idén hetedik alkalommal jelölték (The Wife), de eddig még nem díjazták. A filmek közül a negatív rekordot A fordulópont (1977) és a Bíborszín (1985) tartja, a 11 jelölésből egyet sem váltottak díjra.

Korrekorderek

A színészek közül legidősebben Christopher Plummer (82) és Jessica Tandy (80), legfiatalabban Timothy Hutton (20) és Tatum O'Neal (10) örülhetett Oscar-díjnak. A legifjabb Oscar-nyertes Shirley Temple, aki 1935-ben, hatévesen speciális, miniatűr Oscart kapott, a legidősebb Eli Wallach, aki 95 évesen vehetett át életműdíjat 2010-ben. A ma élő legidősebb Oscar-díjas színész Olivia de Havilland és Kirk Douglas, akik 2016-ban ünnepelték 100. születésnapjukat. A rendezők közül legidősebben Clint Eastwood (74, Millió dolláros bébi), legfiatalabban Damien Chazelle (32, Kaliforniai álom) nyert. Az olasz Ennio Morricone 2016-ban hatodik Oscar-jelölését (Aljas nyolcas) váltotta díjra 87 évesen, ezzel ő az Oscarért folyó verseny legidősebb nyertese.

Máig Harold Russell az egyetlen, aki ugyanazon filmszerepért két Oscar-díjat kapott (1946, Életünk legszebb évei).

Az operatőrök közül csak a mexikói Emmanuel Lubezkit ismerték el három egymást követő évben Oscar-díjjal (2013, 2014, 2015). 1966 óta most először fordul elő, hogy két fekete-fehér film (Roma, Hidegháború) operatőrét is Oscarra jelölték

Ketten kaptak Nobel-díjat és Oscar-díjat is: G. B. Shaw ír drámaíró és Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző. Tavaly Kobe Bryant egykori profi kosárlabdázó a Dear Basketball című animációs rövidfilm írójaként nyert szobrocskát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?