Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

Andrej Kiska
Pozsony |

A köztársasági elnök azt állítja, csak azért indult eljárás a cége ellen, mert nem volt hajlandó kinevezni Ficót alkotmánybírónak.

A KTAG cég ügyvezető igazgatója ellen indított büntetőeljárás Robert Fico, a Smer-SD elnökének bosszúja azért, mert elutasítottam, hogy az Alkotmánybíróságon töltse a politikai nyugdíját. Ezt Andrej Kiska államfő jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a büntetőeljárás indítványából világos, hogy ellene is eljárás fog indulni, miután lejár az elnöki mandátuma. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem engedi magát megfélemlíteni vagy zsarolni, és védekezni fog.

Az ügyvezető igazgató és Kiska jogi képviselője Daniel Lipšic lesz. Utóbbi azt tanácsolta az államfőnek, hogy jelentse fel Ficót zsarolás miatt. Kiska azonban ezt elutasította. „Államfőként nem tartom helyesnek, hogy a politikusok pereskedjenek és vádaskodjanak” – magyarázta Kiska, hozzáfűzve: úgy érezte, a Smer-SD elnöke nem fog átlépni egy határt.

Kiska utalt rá, hogy Fico az ellene folytatott küzdelem során visszaélt a közintézményekkel is.

„A rendelkezésemre álló információk szerint ez az egész a NAKA régi vezetésének a műve, a Bödöröké, Kaliňáké és Gašparé, akik természetesen végig együttműködtek a miniszterelnök úrral”

– tette hozzá.

Bugár és Pellegrini is tudott róla

A fenyegetésekről állítólag tudott Bugár Béla (Most-Híd), a parlament alelnöke és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő is. Kiska állítása szerint Bugár adta át neki Fico üzenetét, hogy indulni fog az alkotmánybírói posztért, és az államfő vagy kinevezi őt az Alkotmánybíróság elnökének, vagy tovább fog harcolni ellene. Az elnök erről tájékoztatta Pellegrinit is. Kiska pénteken rámutatott arra is, hogy Fico decembertől tartózkodott a személyeskedő támadásoktól. Mint mondta, azt üzente a Smer-SD elnökének, hogy nem nevezi ki őt, legutóbb január 18-án.

A büntetőfeljelentéssel kapcsolatban Kiska elmondta, hogy soha nem sorolt volna a cég többletköltségei közé olyan kiadásokat, amelyek nincsenek kapcsolatban a jövőbeni hozammal. Tiszteletben tartja ugyanakkor, hogy a pénzügyi igazgatóság máshogy vélekedett erről, és nem ismerte el a többletköltséget. Meggyőződése, hogy ha nem nyerte volna meg az elnökválasztást, a KTAG adóügyeiről senki sem hallott volna.

Andrej Kiska államfő adóügyeivel összefüggésben büntetőeljárás indult Eduard K., a KTAG ügyvezető igazgatója ellen. Az eljárás egy 146 000 euró összegű, jogosulatlan áfa-visszaigényléssel lehet kapcsolatban. A KTAG cég fizette Kiska elnöki kampányát, majd az összeget többletköltségként számolta el, az adóhivatal azonban ezt nem hagyta jóvá. Korábban maga az államfő is betöltötte az ügyvezetői posztot. Amíg hivatalban van, nem indítható ellene eljárás.

Kiskát Lipšic fogja képviselni

A KTAG vezetőjét és Kiskát az eljárásban Daniel Lipšic fogja képviselni.

Lipšic elmondta, hogy bizonyítani is tudják Fico fenyegetőzését, és ha erre szükség lesz, ezt be is fogják mutatni.

Az ügyvéd szerint a rendőrségnek hivatalból eljárást kell indítania az ügyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?