Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

Andrej Kiska
Kassa |

Andrej Kiska államfő ma délután a kassai Alkotmánybíróságon járt, hogy a kudarcba fulladt választásról és az intézmény jövőjéről tárgyaljon. Ezután a Kelet-Szlovákiai Szív- és Érsebészet klinikájára ment, hogy meglátogassa Rudolf Schuster volt köztársasági elnököt, majd a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának évfordulója alkalmából rendezett tüntetésen is részt vett, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

 

„A hét elején találkoztam Iveta Macejkovával, az Alkotmánybíróság volt elnökével, ma pedig három másik alkotmánybíróval elemeztük az alkomtánybíró-jelöltek meg nem választása után kialakult helyzetet. Az elmúlt tizenkét évben mindvégig tudtuk, hogy ez be fog következni, és hogy egyszer ismét új alkotmánybírókat kellesz választani. A jelenlegi helyzet azt bizonyítja, hogy a politikusoknak tizenkét év sem volt elég ahoz, hogy döntést hozzanak és megegyezzenek arról, hogy hogyan fog zajlani a választás, illetve hogy kiket szeretnének támogatni. A viselkedésükkel nagyon nehéz helyzetbe hozták az Alkotmánybíróságot, de a plénum utolsó ülésén szerencsére változtattak a rendszerenb és egy működőképes szenátust hoztak létre, ami valójában azt jelenti, hogy a legsürgősebb ügyekkel képesek foglakozni. Ebben a pillanatban több mint 680 bejefezetlen ügy van az Alkotmánybíróságon” – nyilatkozta az államfő. Az Alkotmánybíróság tagjai Kiska elmondása szerint elsősorban ezekkel az ügyekkel foglalkoznak, de még ők sem biztosak abban, hogy bírni fogják-e a tempót, ugyanis újabbnál újabb ügyek érkeznek be hozzájuk. „Innen, a kassai Alkotmánybíróság épületéből szeretném felhívni az országgyűlési képviselők figyelmét tetteik súlyára és a belőlük eredő következményekre. A választások előtt a politikai pártok képviselőivel és a jelölteket nomináló szervezetekkel is találkoztam, a jelöltek többségével tudomásom szerint a lakosság is egyetértett” – magyarázta Kiska, majd végezetül azt mondta: éppen ezért arra kérem a jelölteket, hogy ne hagyják annyiban a dolgot, próbálják meg újra, de az új jelöltek se zárkózzanak el a lehetőségtől. „Ne feledjük, hogy az Alkotmánybíróság az ország egyik legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye” – zárta Andrej Kiska.

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?