Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kuciak
Pozsony |

Ma egy éve annak, hogy Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát meggyilkolták nagymácsédi családi házukban. 58 szlovákiai és külföldi településen tartanak ma megemlékezéseket az évforduló alkalmából. Több helyszínről is tudósítunk.

20:00

Harangszóval és dalokkal kezdték Léván az emlékezést. Martina Kušňírová édesanyjának levelével folytatták az emlékezést. A lévai lakosok élő adásban követhették az eseményeket az egyik közösségi oldalon. Slávka Gelenová lévai lakos beszédében elmondta, mindig is megérintette, ha valakinek bántódása esett, és amikor látta, hogy Robert Fico indul jelöltként az alkotmánybíróságon, azt mondta, elég. Kórházban kötött ki, könyörgött a férje, esdekelt a fia, de ő hajtogatta, hogy biztonságos országban szeretne élni a családjával és arra buzdította a lévaiakat, hogy ne nézzék tétlenül az igazságtalanságot, ne hunyjanak szemet a bűncselekmények felett. A Tisztességes Szlovákiáért képviselői kitértek az elnökválasztásokra, illetve arra, hogy hétfőn fórumot szerveznek 18 órára a Holland pub-ba, hogy vitaindító találkozót tartsanak, kezükbe szeretnék venni az ország sorsát.

19:40

Kassán hat óra tájékában már nagyjából másfél ezer ember gyűlt össze, hogy megemlékezzenek a pontosan egy évvel ezelőtt újságíróról és menyasszonyáról, Ján Kuciakról és Martina Kušnírováról. A tüntetésen a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés helyi képviselői, többek között Ján Gálik és társai voltak jelen, de ugyancsak a pódiumra lépett és gyertyát gyújtott Zlatica Kušnírová, a meggyilkolt fiatal lány édesanyja, illetve Andrej Kiska államfő is. A tüntetésen elhangzottakban elsősorban a fiatal párról, életukről és Kuciak tevékenységéről beszéltek, de kemény kritikát kapott a smeres Robert Fico és pártja, illetve néhány más politikus is. Ján Gálik, a kezdeményezés egyik kassai vezetője beszédében sok minden más mellett azt mondta, hogy ő is szívesen látná Ficót a bíróságon, de nem bíróként, hanem elítéltként. Az ország vezetését és a politikusokat kritizáló beszédeket különféle bekiabálások követték. "Takardj Fico, a börtönbe veled!" - skandálta a többezer fős tömeg.

Galéria

19:30

Érsekújvárban emrég ért véget a megemlékezés, amelyen csaknem ötvenen vettek részt, az idős lakosok közül sokan virágcsokorral érkeztek, a diákok mécsest gyújtottak. Štefan Pivoda és Marián Balogh fiatal független érsekújvári képviselők szervezésében emlékeztek az érsekújváriak Ján Kuciak meggyilkolt újságíróra és menyasszonyára a város főterén lévő Szentháromság szobornál. Az emlékezők között voltak más városi képviselők is. Jelen volt Katarína Hozlárová, az Anton Bernolák Egyházi Alapiskola igazgatója, városi képviselő, akinek a lányai tavaly rendszeresen szerveztek tiltakozó megmozdulásokat a főtéren. Štefan Pivoda magyarul és szlovákul is szólt az egybegyűltekhez hangsúlyozva, hogy a két fiatal halála mindannyiunkat kell hogy érintsen,  bíznunk kell abban, hogy győz az igazság és kellő büntetésben részesülnek az elkövetők. Ezt követően felolvasták az alhunyt fiatalok szüleinek azt a levelét, amelyet a ma emlékezőkhöz fogalmaztak meg.

 

Galéria

19:00

A tüntetés lassan végéhez közeledik. Šeliga és Farská felolvassák mindazon hazai és külföldi települések nevét, ahol ma este hasonló megmozdulást szerveztek.

18: 50

A Denník N információi szerint 25 ezer ember vesz részt a pozsonyi megemlékezésen.

18:30

A köztársaságielnök-választás is a terítékre került. Šeliga nyíltan kijelentette, hogy számukra elfogadhatatlan államfőjelölt Štefan Harabin és Marián Kotleba.

18:40

A tudományos közösség képviselője Andrej Danko kisdoktori munkájával kapcsolatos plágiumügyet emlegette fel.

Kassán Zlatica Kušnírová, a meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja Andrej Kiskával lépett fel a színpadra. Együtt gyertyát gyújtottak a két fiatal emlékére. "Meg kell végre tisztítani ezt a maffiaállamot, hogy már senki ne haljon meg úgy, ahogy nekik kellett" - mondta el Kušnírová asszony.

 

18:20

Farská a kormány által bejelentett sajtótörvény-módosítás elfogadhatatlanságáról beszélt. A javaslat szerint a közszereplőkre is kiterjesztenék a ''válaszadás jogát''.

A színpadon Balog Beáta, a Sme napilap főszerkesztője felolvasta azt a nyilatkozatot, amit több mint 400 újságíró, köztük az Új Szó munkatársai is aláírtak.

A színpadon több sajtóorgánum közel egy tucat munkatársát mutatták be. A tüntetők közben azt skandálták, ''Köszönjük!''

18:15

Már egy órája tart a tüntetés, amelynek az időjárás is kedvez. Az egyik szónok az iskolaügy problémáit sorolta fel, azok megoldatlanságáért pedig az iskolaügyi minisztert, Martina Lubyovát tette felelőssé.

18:10

Most már a demonstráló mezőgazdászok képviselőjei szólalnak fel. A színpadon az egyik erdész arról beszél, hogy az erdőgazdálkodást uraló oligarchák ellen kell harcolniuk.

17:50

Az Astorka Korzo színház színészei léptek színpadra.

Richard Stanke színész az alkotmánybíró-választás körüli botrányt is említve lemondásra szólította fel mindhárom kormánypárt vezetőjét.

17:40

Továbbra is nagyon nehéz megállapítani, hogy mekkora a tömeg. Annyit tudunk, hogy a Széplak utcától a Kő térig állnak az emberek. A Kő téren azonban járnak a villamosok.

Újra zúg a ''Do basy!''

Farská lemondásra szólította fel Andrej Dankót, az SNS elnökét.

Ficót és Dušan Kováčik speciális ügyészt is távozásra szólították fel.

Šeliga emlékeztetett arra, hogy Bugár Béla, a Híd elöke nem lépett ki a kormánykoalícióból: ''Ön csalódást okozott Szlovákiának, ezt nem felejtjük''- mondta Šeliga.

17:30

Jozef Kuciak beszéde után a tüntetők közös imát mondtak a két meggyilkolt fiatalért.

Galéria

17:17

Negyedórás késéssel megkezdődött a demonstráció. Először a tüntetés szervezői, Juraj Šeliga és Karolina Farská szólaltak fel. A színpadon Stroon és Jozef Lupták játsszák el az Emlék (Spomienka) című dalt. Másodikként Ján Kuciak apja szólal fel, aki megköszönte a résztvevőknek, hogy kiálltak a fiáért. 

Jozef Kuciak éles kritikát fogalmazott meg azon közszereplők irányába, így a kormánypártok képviselőinek irányába is, akik a gyilkosság óta napvilágra került botrányokban voltak érintettek.

17:20

A Denník N információi szerint Nagykürtösön egyelőre nagyjából 50-en jelentek meg a megemlékezésen.

17:00

Már most többezer ember van a pozsonyi Sznf téren. Pár perccel a tüntetés kezdete előtt megérkeztek a városban demonstráló gazdák, akiket a tömeg tapssal fogadott.

Nehéz megbecsülni, hogy pontosan mekkora a tömeg. Annyi biztos, hogy a pozsonyi Sznf tét megtelt. A Szentháromság tértől a Kő térig állnak az emberek, de még ebben a pillanatban is érkeznek a tüntetők.

17:05

Vágsellyén gyertyát gyújtanak  

Nem tartanak hivatalos megemlékezést a járási székhelyen, de sokan úgy döntöttek, hogy a más városokban rendezett összejövetelek idején gyertyát gyújtanak a kommunizmus áldozatainak emelt emlékműnél. A kultúrház közelében egy évvel ezelőtt több mint kétszázan tiltakoztak, követelve Ján Kuciak újságíró és menyasszonya gyilkosainak kézre kerítését. Csillag András vágsellyei szobrászművész, az emlékmű készítője akkor elmondta, plakátokat hoztak, melyre a lakosok leírhatták a gondolataikat, érzéseiket, tovább alkotva a művét.  (Száz Ildikó felvételei)

(szaz, nr, czg, TASR, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?