Étrend epéseknek

Az epe és az epevezeték megbetegedései sokakat érintenek. Számukra a legfontosabb az állapotuknak megfelelő táplálkozás, hiszen helyes étrenddel elkerülhetik a betegség súlyosbodását és növelhetik a kezelés hatékonyságát is.

 

Az érintettek könnyebben vigyázhatnak az étkezési szabályok betartására, ha ismerik az epe legfontosabb funkcióit. Elsősorban a zsírok lebontásában van nagy szerepe. Az epehólyag tárolja egyebek mellett  vízből, epesavas sókból, lecitinből és koleszterinből álló epeváladékot, amelyet a szervezet méregtelenítéséért felelős máj választ ki. Ha az epeváladék megszokott összetétele megváltozik, különböző nagyságú és anyagú kristályok csapódhatnak ki belőle, amelyeket epekövekként ismerünk. Hosszú ideig tünetek nélkül is maradhat, de lázat, fájdalmas hasi görcsöket, hányást is okozhat. Az epehólyagban vagy az epevezetékben lévő kő általában valamilyen irritáló, zsíros, fűszeres étel elfogyasztása után jelentkezik. Ilyenkor az epeváladék bővebben termelődik, a zsírok fogyasztása pedig serkenti az epehólyag-összehúzódását, ezáltal az epe kiürülését segítő kolecisztokin kiválasztását. Az epehólyag összehúzódásakor az addig tüneteket nem okozó kő elmozdulhat, beékelődhet az epevezetékbe, elzárhatja azt, fájdalmas görcsöket váltva ki.

Már-már népbetegség

Sajnos, az olajban sült, panírozott húsok és húspótlók, a zsíros, fűszeres, hagymás ételek nem éppen epebarátok. Márpedig az epe legfontosabb feladata a zsírok lebontása, így az epekímélő étrend alapja a zsírbevitel kontroll alatt tartása. Jó tudni, hogy a teljesen zsírtalan étkezés ugyancsak bajt okozhatna, hiszen az epeváladék pangása is elősegíti a kőképződést. Az egyre többünkre jellemző kiegyensúlyozatlan, rendszertelen étkezés is kedvez az epekövesség, az epehólyag-gyulladás kialakulásának. A túlsúly szintén növeli az epebetegségek rizikóját. Ugyanakkor a súlyfölösleg elleni küzdelem, ha rosszul fognak hozzá, szintén többet árt, mint használ: a gyors, egyoldalú fogyókúrák, a léböjtök, a koplalás, majd azok feladása után a gyors visszahízás maga is kiválthatja az epe megbetegedését, a kövek kialakulását.

Mit egyen, mit ne?

Kellő elővigyázatosság mellett gyakorlatilag nincs teljesen tiltott étel, és nagyon sok függ a beteg egyéni érzékenységétől is, de bizonyos élelmiszereket mégis ajánlatos kerülni. A dietetikusok az epebetegeknek nem javasolt ételek közé sorolják a zsírban sült, pirított, rántott húsokat, a zsíros húsféleségeket (például a libát, kacsát, disznóhúst, a szalonnát), a zsíros, füstölt vagy erősen fűszerezett kolbászféléket és a zsíros halfajtákat. Nyugodtan ehetik azonban a sovány marha- és disznóhúst, a szárnyasok közül a csirke, pulyka, gyöngyös stb. húsát, a bárány- és a nyúlhúst. Szintén óvakodni kell a sok vajat vagy zsíros tejszínt tartalmazó süteményektől, a zsírban, olajban sült tésztáktól, és minden olajban sült körettől (krokettek, sült krumpli stb.). A szakemberek számon tartanak ún. egyéni tűrőképességtől függő ételeket is, így például van, aki bátran ehet tojást, tejtermékeket, nyers zöldségféléket, paradicsomot, gombát, zsemlemorzsát, hagymát, paprikát, bizonyos fűszereket, másoknál pedig ezek epegörcsöt válthatnak ki. A zöldségek, gyümölcsök szinte mindegyike ajánlott, legfeljebb az erősen puffasztó hatású hüvelyesek és káposztafélék okozhatnak kellemetlenséget. Nagyon sok múlik az ételek elkészítésének módján. Változatos és finom, igazán epekímélő ételeket tudunk készíteni, ha a zsiradékban sütés helyett főzéssel, párolva, csőben sütve készítjük el ezeket. Érdemes újra felfedezni a leveseket, mártásokat, püréket is.

Ha mégis jön a roham...

Ha nem sikerül elkerülni a fájdalmakkal, görcsökkel, lázzal járó eperohamot, közvetlenül utána a megszokottnál is kímélőbb étrendre van szükség. Az első napon érdemes csak folyadékot fogyasztani, másnap könnyen emészthető, pépes, zsírszegény ételek, krémlevesek ajánlhatók, később zsenge zöldségfélékkel, sovány húsokkal, befőttekkel, főtt tésztákkal stb. lehet lassan, fokozatosan visszatérni a szokásos táplálékokhoz. (vital)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?