A turistákat sem kerüli el a brexit-káosz

Készüljünk fel a brexitre

Már csak bő egy hónap van hátra március 29-ig, és eljön a nap, amikor Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Hogy ez megállapodással történik-e vagy sem, azt egyelőre senki sem tudja. Ez pedig nemcsak a nagypolitikát, de a turistákat is érinteni fogja. Éppen ezért, turistaként csak annyit tehetünk, hogy felkészülnünk a legrosszabb verzióra, hogy ne érjen bennünket meglepetés.

Cikkünkben most a legrosszabb, azaz a megállapodás nélküli kilépés kockázatait, következményeit vesszük számításba, illetve elmondjuk azt is, hogy mi az, amit turistaként tehetünk, hogy a lehető legkevésbé érintsen bennünket a káosz. Merthogy a megállapodás nélküli kilépést követően napokig, de inkább hetekig nagy lesz a fejetlenség – ez szinte biztos.

Éppen ezért, ha lehet, akkor ne utazzunk március 29-én, és az azt követő napokban, hetekben Nagy-Britanniába. Halasszuk el az utazást, ha lehet, ha pedig erre nincs lehetőség, akkor mindenképpen készüljünk arra, hogy ezt követően már nem lesz elég a személyi igazolvány, azaz mindenképpen legyen egy érvényes útlevelünk. Ha ez nincs, akkor érdemes kiváltani (ez máskor is jól jön). Ha van, akkor pedig figyeljünk arra, hogy a határon megkövetelhetik, hogy az útlevél a hazautazástól számítva még legalább fél évig érvényes legyen.

Az utasokat elsősorban a légi közlekedésben érintheti majd a kilépés – bár úgy tűnik, az első napokban a légi járatok a menetrend szerint tudnak közlekedni, ám szinte biztosra vehető, hogy sok lesz a késés, járattörlés. Bár kevesebben, de még mindig vannak olyanok, akik busszal, autóval, vonattal érkeznek a szigetországba – ők sem lesznek könnyebb helyzetben, hiszen a Csalagút forgalmát sem kerüli el a káosz, ez talán még több problémával jár, mint ha repülővel utaznánk.

Azok sem lehetnek feltétlen nyugodtak, akik olyan repülőjeggyel utaznak, a világ bármely részére, amely tartalmaz egy londoni átszállást is (például Bécs – London – New York), itt a biztonsági és útlevél- ellenőrzés lehet hosszadalmasabb, mint azt korábban megszokhattuk, hiszen az uniós utasoknak már nem lesz külön sáv, amelyen gyorsabban haladhatnak, várhatóan ők is a világ minden tájáról érkező utasokkal együtt lesznek kénytelenek kivárni a sorukat. Így itt hosszabb várakozási időre, akár a járat lekésésére is számítani lehet – és a megállapodás nélküli kilépés esetén az utasokat már a légi utasok jogairól szóló uniós szabály sem védi.

Ha már megérkeztünk a szigetországba, akkor használni szeretnénk a telefonunkat hívásokra, internetezésre. A működésben valószínűleg nem lesz fennakadás, ám az árak tekintetében már sokkal nagyobb lehet a káosz, hiszen a rendezetlen kilépés egyik, ám annál fontosabb eleme lesz, hogy megszűnik a felár - mentes roaming Nagy-Britanniában, így egy hívás, ami ma még ingyen van (ugyanannyiba kerül, mint odahaza, azaz, ha korlátlan a csomag, akkor az EU-ban sem kell felárat fizetni), akár 1-2 euró is lehet, percenként. Az adatforgalom, vagyis a mobilinternet még ennél is sokkal drágább lehet (100 MB-nyi adat akár 40–50 euróba is kerülhet!).

Uniós állampolgárként és turistaként számos hátrány érhet bennünket, ha Nagy-Britannia megállapodás nélküli hagyja el az EU-t március 29-én, így nem marad más hátra, mint bízni benne, hogy végül mégis elmarad a káosz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?