Miért lehet jó társa a kukoricának a cirok?

Megkérdeztük Kovács Tamást, a KWS Semena vetőmag-forgalmazó vállalat területi képviselőjét, miért lehet jó társa a kukoricának a cirok?

A klímaváltozás és a globális felmelegedés manapság már bizonyított tény. Erre a mezőgazdaságban is fel kell készülni, és a terményösszetételt úgy kell alakítani, hogy az mind kevesebb rizikót rejtsen magában.

Bár a kukorica melegkedvelő növény, azonban még ennél is jobban tűri a nagy hőséget és a szárazságot a cirok. Kevésbé igényes az agrotechnikát, a tápanyag-utánpótlást illetően, és kevesebb ráfordítást igényel a növényvédelem terén is.

A silócirok ott is termeszthető, ahová a silókukoricát már nem ajánlott vetni a nem megfelelő klímafeltételek, vagy amiatt, mert fennáll a veszélye a vadak nagyobb mértékű kártevésének. Ezért is jó társa a kukoricának, és ezért is található meg az portfóliónkban.

A cirok lehet siló és szemes, de van olyan hibrid is, amely a kettő átmenete. A szemes ciroknak stabilizáló jellege is lehet a vetésforgóban a könnyebb talajokon, illetve ott, ahol a csapadékeloszlás egyenlőtlenebb, és ahol nagyon egyoldalú a vetésforgó.

A cirok iránt egyre növekszik a kereslet, és viszonylag jó áron értékesíthető. A cirok termesztésén főként a nyugati régiókban lesz érdemes elgondolkodni, azokon a területeken, ahol egyre több bonyodalmat okoz a kukorica termesztése. Nyugat-Szlovákiában ugyanis a hőmérséklet emelkedése jobban érzékelhető, mint az ország északibb területein. Ezért is jelenthet jó alternatívát a kukorica mellett a cirok. Pozitív példaként említeném, hogy tavaly például a gellei szövetkezet termesztett silócirokot rozs szenázsolása után. Mondanom sem kell, kiváló mennyiségű és minőségű tömegtakarmány lett belőle!

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?