Hogyan válasszunk középiskolát?

középiskola

A megfelelő foglalkozás és az arra felkészítő oktatási intézmény kiválasztása jelenkorunkban sokkal igényesebb feladatnak tűnik, mint régebben. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy manapság a pályaválasztás ideális esetben nem úgy történik, hogy a szülő kiválasztja az iskolát, a gyerek pedig egyszerűen elvégzi, hanem tiszteletben kell tartani a gyermekek érdekeit és adottságait, ami esetenként nagy kihívás sok felnőtt számára.

Másrészt a megfelelő szakma kiválasztásakor szem előtt kell tartani azt is, hogy az iskola elvégzése után milyen eséllyel lehet majd érvényesülni a munkaerőpiacon. Olykor rendkívül nehéz ezt a két dolgot összehangolni. Pszichológusok szerint a legfontosabb szempontnak annak kellene lennie, hogy mi az adott gyermek érdeke.

Szerencsések azok a családok, ahol a csemete már hosszabb ideje tudja, mihez vonzódik, mi érdekli. Sajnos, sok olyan kilencedikes van, akiknek még most sincs parányi elképzelésük se arról, melyik középiskolába jelentkezhetnének. Ilyen esetben tanácsos szakember felügyelete mellett elvégezni néhány tesztet, melyek segítségével kideríthető a gyerek beállítottsága, irányultsága, lehetőségei, s a pszichológus a tesztet kiértékelve hasznos tanáccsal láthatja el a gyermeket és a szülőket egyaránt. 

Alapos önvizsgálat

Miután körvonalazódik, milyen oktatási intézmények jöhetnek számításba, következő lépésként elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalnak el kellene gondolkodni a következő kérdéseken: Van esélyem bejutni a kiszemelt iskolába? Érdekelni fog az, amit ott tanulni fogok? Az adott szakmának van perspektívája? Képes vagyok befejezni az iskolát? Az intézmény arculatát meghatározó tantárgyak nehézséget okoznak? A tanulmányok finanszírozása igényes lesz? Az iskola elvégzése után van esélyem elhelyezkedni? Később főiskolára is szeretnék menni?

Képességek és adottságok

Nagyon fontos az is, hogy a tinédzsereket körülvevő felnőttek megfelelő irányba terelgessék őket – meg kell őket tanítani arra, hogy helyesen ismerjék fel az adottságaikat és tehetségüket. A leendő foglalkozás kiválasztásakor mindenkinek a képességeit is figyelembe kell venni. A döntés meghozása előtt mérlegelni kell, hogy a gyermek mennyire szeret tanulni, mennyire képes befogadni új információkat, milyenek az osztályzatai, milyen a kézügyessége, szeret-e olvasni stb. Például aki jól tud bánni az emberekkel, ahhoz  a pedagógiai, szociális vagy egészségügyi munka illik. Akinek van empátiája, abból pszichológus lehet. Aki képes jól kommunikálni és problémákat kezelni, abból ügyvéd vagy tanár válhat.  Aki szeret csapatban dolgozni, alkalmas lehet rendezőnek, építészmérnöknek. Akinek jó a fellépése, kultivált a megjelenése és jó a kifejezőkészsége, műsorvezetőnek, eladónak illik. A türelmes emberekből ápoló, gondozó, nevelő válhat. A megbízhatóság a titkárnők és könyvelők fő tulajdonsága, a tapintatosság pedig elsősorban a szociális dolgozókat és az egészségügyi nővéreket jellemzi.

Regionális körkép

Miután már körvonalazódik, melyik az a foglalkozás, iskola, szak, amelyik tetszene a gyereknek, érdemes alaposan megvizsgálni a középiskolák kínálatát. A középfokú intézmények listája megtalálható az Eduworld weboldalán. Jó, ha a szülőknek van áttekintésük a szóba jöhető iskolákról a régiójukban. Gyakorlatilag minden középiskolának manapság már van internetes honlapja, melyet böngészve sok mindent megtudhatunk. Ugyanakkor hasznos ellátogatni a kitippelt intézményekbe, mert a személyes benyomás nagyon fontos, és a legtöbb használható információt úgy lehet beszerezni, ha elbeszélgetünk az ott tanulókkal, a tanáraikkal, ha a saját szemünkkel látjuk, hogyan néz ki az épület, milyen a felszereltsége, mennyire biztonságos a környék, milyen szakköröket, egyéb szabadidős foglalkozásokat kínálnak, mely tantárgyakra helyezik a hangsúlyt, milyen idegen nyelveket oktatnak, milyen programokba, projektekbe kapcsolódnak be stb. Akinek nincs lehetősége személyesen felkeresni a középfokú intézményeket, felkeresheti az alapiskolában működő pályaválasztási tanácsadót, akitől ugyancsak naprakész információkat kaphat a kitippelt iskolákról.

Felelősségteljes döntés

A pályaválasztás nagyon nehéz feladat, főleg a kilencedikesek számára, mert a döntés hosszú időre meghatározza nemcsak a gyerek, hanem az egész család életét is. Nem szabad elkapkodni, és szakértők szerint nagyon fontos: a kilencedikeseknek maguknak kell eldönteniük, mit akarnak. A szülő, a tanár, a pszichológus és a szaktanácsadó segíthet, útbaigazíthat, de semmit sem szabad a fiatalokra kényszeríteni, mert az visszájára sülhet el.

Mellékletünkben bemutatunk néhány középiskolát, közöljük a jelentkezési határidőket és a felvételi vizsgákkal kapcsolatos legfontosabb információkat, melyek remélhetőleg fogódzóul szolgálnak majd a helyes döntés meghozatalához. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?