Akár ki is tilthatják Rómából a randalírozó turistákat

Róma

Drasztikus büntetéseket tervez a műemlékek rongálói ellen a római önkormányzat: jelentősen növelni akarják a pénzbírságot, és feketelistára is kerülhetnek, azaz nem térhetnek vissza Rómába azok, akik kárt tesznek az örök város idegenforgalmi látványosságaiban.

Tavaly mintegy 16 millió turista látogatott Rómába, számuk az elmúlt negyven évben mintegy 16 szorosára nőtt. A műemlékrongálás mindennapos, a közelmúltban Pietro Bernini 17. századi elefánt és obeliszk szobrának ormányát törte le egy látogató a Pantheonban, egy másik Bernininek a Spanyol lépcső közelében álló, félig lesüllyedt hajót ábrázoló szökőkútját, a Barcacciát rongálta meg, egy harmadik pedig egy magángyűjteményben lévő reneszánsz festményből próbált kivágni egy darabot.

Számtalan turistát büntettek meg amiatt, hogy a Trevi-kútban fürdött, vagy festékkel lefújták az ókori nevezetességeket. Bár a tömegturizmus elterjedésével a vandalizmus szerte a világon egyre elterjedtebb, Róma különösen sérülékeny a városban lévő hatalmas számú műemlék miatt.

Az önkormányzat bejelentette, hogy drasztikus büntetések tervén dolgozik, határozottan fel akar lépni a vandálokkal szemben. A pénzbírság növelése mellett a notórius károkozókat kitiltanák a városból, a rendbontó szurkolók ellen a stadionokban bevezetett intézkedéshez hasonlóan. Egy másik tervük arra irányul, hogy még több forrást biztosítsanak biztonsági kamerák telepítésére a műemlékeknél.

„Lehetetlen nullára csökkenteni a vandalizmust a turisták növekvő tömege és a műemlékek nagy száma miatt. A látogatóknak meg kell érteniük, hogy ezek a műemlékek nemcsak Róma, vagy az olasz örökség részét képezik, hanem a világörökségét” – magyarázta Vanna Mannucci, az Italia Nostra örökségvédelmi szervezet római részlegének alelnöke. 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?