Mistrík örül, hogy Menyhárt is őt támogatja

Menyhárt József
Pozsony |

Menyhárt József, az MKP elnöke kedd délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, visszalép a köztársaságielnök-jelöltségtől. A szavazóit arra biztatja, hogy Robert Mistrík ellenzéki jelöltet támogassák.

„Azzal az információval állok önök elé, hogy a mai napon visszalépek államfői jelöltségemtől a legerősebb jobboldali, demokratikus jelölt, Robert Mistrík javára” – olvasta fel Menyhárt a nyilatkozatát, és egyben felszólította az MKP szimpatizánsait, hogy az államfő-választások első és második körében is Mistríkre voksoljanak.

A mostani döntés hátteréről Menyhárt elmondta, attól tartanak, hogy a választások második fordulójába Štefan Harabin és a Smer által támogatott Maroš Šefčovič kerülhet. „Ekkor a szavazóink csak a rossz és a még rosszabb közül választhatnak. Úgy gondolom, hogy már most Mistrík úr mellé kell állnunk” – mondta az MKP vezetője.

A sajtótájékoztatón Bárdos Gyula, az MKP korábbi államfőjelöltje és a Csemadok országos elnöke elmondta, a döntést a párt Országos Elnöksége hozta meg.

Korábban, még mielőtt a párt döntése értelmében az MKP Menyhártot indította volna az államfői posztért, a pártelnök úgy nyilatkozott, olyan jelöltet szeretnének állítani, aki nem lép vissza.

Arra a kérdésre, hogy a mostani döntés befolyásolja-e a pártelnöki pozícióját, Menyhárt azt válaszolta, ezt majd maga a párt fogja eldönteni.

Az iránt is érdeklődtünk, hogy az MKP miért nem Bugár Bélát, a Híd elnökét és egyben államfőjelöltjét támogatja. A párt sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy egy olyan jelölt mögé szerettek volna beállni, aki a második fordulóban is esélyesnek számít.

Arról, hogy a pártelnök visszaléphet az államfőjelöltségtől, már hetek óta lehetett hallani. Menyhárt támogatottságát a Focus 1,4 százalékra, az AKO 1,5 százalékra mérte. A párt azokon a hirdetési felületeken, amelyeket a márciusi hónapra vásárolt, kommunikálni fogja majd, hogy Mistríket támogatják.

Kapcsolódó cikkünk

Az MKP elnökének döntése kapcsán megkerestük Mistríket is, aki azt válaszolta, köszöni Menyhártnak és pártjának a támogatást. „Ez egy további lépés abba az irányba, hogy e választások során ne aprózódjanak el a demokratikus erők” – nyilatkozta Mistrík, illetve hozzátette, hogy a szlovákok és a magyar kisebbség közti viszonyokat értékesnek tartja és a jövőben erősíteni szeretné.

Arra a kérdésre, hogy korábban egyeztetett-e Menyhárttal, Mistrík elmondta, valóban találkoztak és a támogatásról is beszéltek, amelyet ő akkor elfogadott.

Lapunknak Mistrík a múlt héten adott interjúban elmondta, ugyan el tudja képzelni, hogy a kisebbségeknek megkönnyítenék a hivatalokkal való kommunikációt az anyanyelvükön, meg kell azonban vizsgálni az ebből adódó gyakorlati kérdéseket, például költségvetési vonzatokat, és azok alapján kell meghozni a döntéseket. Ha ebben nincs olyan megállapodás, ami mindenkinek megfelel, akkor ezekről a kérdésekről tárgyalni lehet.

A Beneš-dekrétumok kapcsán azonban Mistrík elutasító álláspontot képvisel. „Ne nyissuk meg a Beneš-dekrétumokat. Hagyjuk ezt úgy, ahogy van.” – nyilatkozta lapunknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?