A szavak, amikre szükségünk van

t

Ismét médiapartnere volt a Vasárnap a Cogito esszéíró versenynek. Remek írások érkeztek számos középiskolából, saját kategóriájukban a legjobbakat mi is bemutatjuk. Ezúttal Lénárth Barbara, a komáromi Közös Marianum Egyházi Iskolaközpont tanulójának, a Néha jobban kell a szó, mint az ennivaló kategória győztesének írását.

Szükséged van arra, hogy hallj bizonyos szavakat? Néha jobban kell a szó, mint az ennivaló. Nem biztos, hogy hallottad már ezt. Elgondolkodtál rajta? Amikor meghallottad, mi jutott eszedbe? Az, hogy imádsz enni, és nem érdekel, ki mit mond? Akkor gyere, megmutatom, hogy a szavaknak mekkora súlyuk van. Mikor valaki becsmérel, és a szavai a lelkedig hatolnak. Érzed már? A fájdalmat, ami teljesen felemészt? Most látod a negatív oldalát. Gyere, megmutatom: van benne jó is. Hallottad már azt a szót, hogy szeretlek? Ne a futólagos szeretlekre gondolj. Hanem, amikor vele vagy. Mélyen a szemedbe néz, és úgy mondja ki. Látod, mennyi különbség van a kettő közt? Melyik volt jobb? Szerintem egyértelműen a pozitív szavak. Akkor miért használja a társadalom nagy része bántásképp? Miért jó egy-egy embert leszólni? Negatív szavakkal „ajándékozni”? Ha belegondolok, nem is biztos, hogy az emberek ajándéknak tartják a kedves szavakat, pozitív gesztusokat. Természetes, hogy vannak. Mikor egy szó elhagyja a szádat, gyakran hivatkozol arra, hogy kicsúszott. Pedig az is készakarva történt. Rá gondoltál. Csak tagadod. Saját magadnak se vallod be, hogy romlott gondolataid vannak a másik emberrel kapcsolatban és saját magaddal szemben is.

A negatív gondolatok az önutálatból indulnak. Tudom, hogy nem tudod elfogadni magad. De miért? Mert más vagy, mint a többi? Érték vagy úgy, ahogy vagy. Fogadd el. Nézz a tükörbe, percekig. Nézd a gyönyörű barna szemed és szőke tincseid. Jól nézel ki. Hidd el. Látod? A szavak pozitív használóinak táborát erősítem. Neked is ezt kéne tenned.

Megmutassam, milyen szép szavak vannak? Hallottál már arról, hogy fontos vagy? Két szóból áll. Fontos. Általában akkor mondjuk, amikor tényleg ezt érezzük. Vagy nem is olyan biztos? Te mikor használod? Elég, ha elmondom? Elhiszed nekem? Nem? Jó. Akkor figyelj. Fontos vagy! Most mi segített elhinni? Talán a mosolyom? Megint egy új dolog a szavak mellett. Beszélni a testünkkel is szoktunk. Sokszor azért, hogy hihetőbb legyen, amit közölni akarunk a másikkal. Remélem, érzed. Nekem tényleg fontos vagy.

Kérlek, beszélgessünk! Elmagyarázom neked, mitől csodálatos a nyelv. Beszéltem már a szavak negatív és pozitív erejéről. De azt szeretném, ha te is, és mindenki más egyre több pozitív hatású szóval fűszerezné meg mondatait. A beszéd annyival szebb lesz, ha kihasználod ezeket a szavakat. Menni fog. Hiszek benned. Higgy magadban. Tudom, nehéz, de meg tudod csinálni.

Azt hiszem, igazam volt. Látod? Én megmondtam, hogy menni fog. Mit érzel most? Boldogabb vagy? Azt hiszem, tudom, miért. Amikor egy kedves szóval ajándékozol meg egy embert, rád mosolyog. Csodálatos érzés, ugye? Mondtam, hogy ez jó. Pozitívabb lettél. A gondolataid szintúgy. Érzed? Jobb lettél. Érzel késztetést arra, hogy leszóld Anasztázia lógó, emo haját? Nem? Azt hiszem, elértem a célom. Kérlek, csináld ezt. Az életed még jobb lesz. Boldog leszel mások boldogságától. Ezek a szavak segítenek neked és embertársaidnak.

Vannak szavak, amikkel a kimondani kívánt mondatot formálhatod. El tudod mondani kedvesen, bunkón, szépen és tele trágár szavakkal. Remélem, te a kedves részét választod. Emellett remélem, minden ember azt fogja választani. Meg kell próbálnunk kihasználni a nyelv és a szavak szépségét.

Hogy állsz az önutálattal? Megszeretted magad? Nem teljesen, de már barátkozol magaddal. Értem. Mindenki így kezdi. Elindultál a jó úton. Az életet fogod tudni élvezni. Hidd el, nincs szükség egy-egy trágár szóra, ha elrontasz valamit. Ne mondj semmit hirtelen felindulásból. Ne hagyd, hogy a szavak csak úgy kicsússzanak. Vedd kezedbe az irányítását. Mondj ki mindent, ami pozitív. Tudom, hogy az életben nemcsak a pozitív dolgokról kell beszélni. Figyelj. A negatív dolgokat is el lehet mondani. Csak kérlek, ne úgy, hogy más lelki békéjét felborítod vele. Próbálj belegondolni abba, hogy a másik mit érezhet, amikor meghallja azt a mondatot.

Most menj, és meséld el mindenkinek, hogy a szánkat elhagyó szavaknak nagy az erejük, és szükségesebb a szó, mint az ennivaló.

Lénárth Barbara

Legközelebb a galántai Szolcsányi Lea esszéjét közöljük.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?