30 év körüli, elvált, kétgyermekes anya - ilyen egy átlagos cseh prostituált

prosti

Csehországban mintegy 13 ezer nő nyújt pénzért szexuális szolgáltatásokat - közölte a Rozkos bez rizika (Élvezet kockázat nélkül) elnevezésű civil szervezet hétfőn Prágában.

A prostituáltak több mint felét gyermekeit egyedül nevelő nők teszik ki. A prostituáltak átlagos életkora 30 év körül van, s több mint 80 százalékuk cseh állampolgár.

A nők nagy része nehéz szociális helyzetében fordul a prostitúció felé, mert nem talál olyan munkát, amelyből meg tudna élni és el tudná tartani gyermekét. 

"A tipikus cseh prostituált általában 30 év körüli, elvált nő, aki két gyermeket nevel egyedül, és kisebb településről származik, de ezt a tevékenységét nagyobb városban végzi"

- olvasható a szervezet közleményében. Sokuknak munkahelyük is van, de a keresetéből nem tud megélni. A cseh prostituáltak több mint tíz százaléka három vagy annál több gyermeket nevel. 

A Rozkos bez rizika civil szervezet a kilencvenes évek második felében alakult, és célja lerombolni a prostitúciót övező előítéleteket, és legalizálni ezt a tevékenységet. A civil szervezet a probléma feltárásában szorosan együttműködik a cseh statisztikai hivatallal.

"A nők jelentős része nem ismeri be, hogy szexuális szolgáltatásokból él. Nagyon sok ezen a téren az előítélet és a társadalmi megbélyegzés. Ez az oka annak, hogy ezek a nők gyakran nem merik bejelenteni a rajtuk elkövetett erőszakot, zsarolást és más hasonló dolgokat" - mondta Barbora Psenicová, a szervezet vezetője a CTK hírügynökségnek. 

"Amennyiben a téma nyilvánossá válik, könnyebben terjedhet a felvilágosítás és a nemi betegségek elleni védelem fontossága, és csökkenhet az erőszakos cselekmények száma is" - mutatott rá Psenicová. 

A Rozkos bez rizika felmérése szerint egy egyórás utcai aktus átlagosan 300 koronába, a magánlakásokban ezer koronába, a klubokban pedig 3000 koronába kerül. A pénz egy részét, gyakran a felét is, gyakorlatilag mindig a lányokat "védő" férfiak viszik el. 

Míg a tíz éve, 2008-ban, készített felmérés szerint a Csehországban dolgozó prostituáltak mintegy 40 százaléka más kelet-európai államokból, elsősorban Ukrajnából, Romániából, Bulgáriából, Oroszországból és Szlovákiából származott, számarányuk azóta 18-20 százalékra csökkent. 

A sajtóban megjelent becslések szerint a prostitúcióra évente mintegy tízmilliárd koronát költenek az emberek, ami a cseh hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékát teszi ki. Ugyanakkor ez a szolgáltatás is átalakulóban van, egyre kevesebb az utcalány, míg a legkülönfélébb erotikus klubok, bárok és szalonok egyre több embert foglalkoztatnak. 

Csehországban évek óta nyílt vita folyik arról, hogy engedélyezni kellene a nyilvánosházakat. A prostitúció jelenleg sem számít bűncselekménynek. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?