Tízezreket töröltek a választási névjegyzékből Törökországban

Több mint 91 ezer embert töröltek a márciusi törökországi helyhatósági választásokra regisztrált választópolgárok névsorából, arra hivatkozva, hogy nem valódi, hanem fantomszavazók - közölte szombaton a török választási bizottság.

Sadi Güven, a választási hatóság vezetője szerint 91 093 emberről derült ki, hogy nem az általuk megadott lakcímen vannak bejelentve.

A listán szereplő fantomválasztók problémájára az ellenzék hívta fel a figyelmet. Állításuk szerint több ezer olyan ember szerepel a választói névjegyzékben, akik a valóságban nem léteznek. Az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt aggodalmának adott hangot, hogy a szabálytalanságok hatással lehetnek a választási eredményekre. Találtak például több mint százéves elsőszavazót.

Güven januárban még visszautasította, hogy a választói névjegyzékben kitalált vagy álszavazók lennének, vagy egyesek többször szerepelnének a lajstromban.

A választási bizottság elnökének tájékoztatása szerint nagyjából 57 millió választópolgár járulhat majd az urnákhoz március 31-én. A helyhatósági választás az országot mintegy 15 éve irányító Recep Tayyip Erdogan államfő politikájának próbatétele lesz. Az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) adja mind Isztambul, mint Ankara polgármesterét több mint tíz éve. Erdogan maga is volt Isztambul polgármestere. A két nagyváros vezetésének elvesztése jelentős csapás lenne az elnök számára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?