A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Bugár Béla
Pozsony |

A Híd kormánypárt mihamarabb meg szeretne egyezni a koalíciós partnereivel az alkotmánybíró-jelöltekről. A párt szerint az ő hozzáállásuk nem ad okot a kormányválságra.

A Híd ma, szombaton tartotta az Országos Tanácsának ülését Pozsonyban, ahol a párt EP listájáról döntöttek, de az alkotmánybíró-választás kapcsán kialakult belpolitikai válságra reagálva is elfogadtak egy határozatot.

A párt döntése értelmében a Híd parlament frakciójának mihamarabb meg kell egyeznie a koalíciós partnereivel az alkotmánybíró-jelöltek személyében. Az Alkotmánybíróság működőképességének megtartását elvi kérdésnek tarják. "Meg vagyunk győződve arról, hogy a mi elvi hozzáállásunk nem ad okot a kormányválságra" - fogalmaz a nyilatkozat. 

Bugár Béla, a Híd elnöke újságírói kérdésre elmondta, nem látnak okot az előrehozott választásokra, de hozzátette, nem fogadható el számukra, hogy bárki is kufárkodjon az Alkotmánybírósággal.

Az új alkotmánybíró-választáson a bírói posztért versenybe szálló jelöltekről a koalíción belül szeretnének megállapodni. A jelöltekről való parlamenti szavazásról Bugár azt mondta, amennyiben a kiválasztott személyekről nem lesz a koalícióban egyezség, nem engedhetik meg, hogy egy titkos szavazás során például a Kotleba-féle ĽSNS voksaival segítsenek valakit a bírói székbe. Amennyiben azonban a koalíción belül legalább hat közös bírójelöltben meg tudnak egyezni, akkor nem számít, hogy a parlamenti szavazás titkos, vagy nyilvános lesz.

"Nem tudom elképzelni, hogy ne egyeznénk meg, hacsak valaki nem fogja erőnek erejével előnyben részesíteni a saját, vagy a párjának az érdekeit" -  mondta a Híd elnöke, és hozzátette, hogy az alkotmánybíró-jelöltek választásakor ők nem fognak Robert Ficora, a Smer elnökére szavazni, hiszen Andrej Kiska államfő már korábban bejelentette, hogy nem nevezné őt ki a törvényszék bírájának.

Kiskának június 15-én jár le a mandátuma, ezt követően az új államfő nevezheti majd ki a bírákat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?