Lassuló pályán a hazai gazdaság

Pozony |

A szlovák gazdasági növekedés már a tavalyi utolsó negyedévben befékezett, és idén további lassulás várható. Gond van legfontosabb kereskedelmi partnerünknél, a németeknél is. A hazai cégek szerint belpolitikai harcok helyett a politikusok inkább ezzel foglalkozhatnának.

Szlovákia gazdasági teljesítménye tavaly 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami 2015 óta a legdinamikusabb növekedésnek számít – derül ki a Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett gyorsjelentéséből. Az év vége felé azonban fokozatos lassulást mértek.

A tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), ami jócskán elmarad a 4,4 százalékos piaci várakozásoktól

 – nyilatkozta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Hasonló trend tapasztalható a foglalkoztatás szempontjából is: míg tavaly éves szinten ez 2 százalékkal nőtt, az utolsó negyedévre 1,7 százalékra mérséklődött. „A Statisztikai Hivatal a tavalyi utolsó negyedévről szóló részletes adatait ugyan csak márciusban teszi közzé, azonban már most is látszik, hogy az ország legjelentősebb kereskedelmi partnereinél, főként Németországnál tapasztalható lassulás, a szlovák gazdaságra is rányomja a bélyegét. Az idei évre így már csak 3,4 százalékos gazdasági növekedéssel számolunk Szlovákiában” – tette hozzá Muchová.

Az exportra épülő szlovák gazdaság számára rendkívül rossz hír, hogy az Európa motorjának is nevezett német ipar gyengélkedik 

– nyilatkozta Tibor Gregor, a legnagyobb szlovákiai cégeket tömörítő Klub 500 ügyvezető igazgatója, aki szerint a szlovák politikusoknak a belpolitikai harcok helyett inkább az ország gazdaságának a megmentésére kellene összpontosítaniuk.

A berlini statisztikai hivatal becslése szerint 2018-ban mindössze 1,5 százalékkal bővülhetett Németország GDP-je. Ez jelentős, 1 százalékos lassulást jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. Ráadásul novemberben nem növekedett, hanem 0,2 százalékkal csökkent a világ negyedik legnagyobb gazdaságának a teljesítménye. Egy német recesszió az elemzők szerint nagy valószínűséggel magával rántaná a francia, valamint az olasz gazdaságot is, és a közép-európai országok, így Szlovákia ipari termelésére is rendkívül kedvezőtlenül hatna. „Hogy felfoghassuk a helyzet súlyosságát, tudnunk kellene, hogy a szlovák termelés több mint 20 százaléka, évente nagyjából 15,42 milliárd eurónyi áru talál gazdára a német piacon. A német cégek 132 ezer embernek adnak munkát Szlovákiában, és több mint 7,4 milliárd eurót fektettek be nálunk” – mondta Gregor. Szerinte a kormánynak minél hamarabb ki kellene dolgoznia egy olyan intézkedéscsomagot, amelynek köszönhetően nőhetne Szlovákia versenyképessége, javulhatna a vállalkozói környezet, és amellyel könnyebben leküzdhetnénk az előttünk álló akadályokat.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?