Receptek

r

A mai menü: szabógallérleves, csirkemell tejszínes gombamártással, szűzérmék baconben sütve, sárgarépás-citrusos máktorta és sajttal töltött káposztás fánk

Szabógallérleves

Hozzávalók: 1 tojás, 12-15 dkg liszt, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, só, bors, pirospaprika, 2 szál újhagyma, 1 csiperkegomba, petrezselyem- és zellerzöld, metélőhagyma, 1 ek. olaj, 2 dkg vaj, ételízesítő.

A tojással, liszttel és pici sóval tésztát gyúrunk, majd vékonyra nyújtjuk. Az olajon és a vajon megpároljuk a felaprított hagymát, ráhintjük a petrezselyemzöldet, őrölt borsot, sót, és hozzáadjuk a reszelt gombát. Együtt pirítjuk őket, majd meghintjük paprikával.

A tésztára rákenjük a gombás masszát, szorosan felcsavarjuk, és háromszög alakban vagy ravioliszerűen felvágjuk.

1 liter vizet ételízesítővel felforralunk, beletesszük a reszelt vagy vágott zöldségeket, pár perc múlva pedig a tésztát, és készre főzzük. Bőven meghintjük apróra vágott petrezselyem- és zellerzölddel, metélőhagymával; szükség szerint még ízesítjük.

Tipp: A leveshez elég a tésztának kb. az ⅓-a, a többiből raviolit készíthetünk.

 

Csirkemell tejszínes gombamártással

Hozzávalók: 1 kk. tengeri só, 3 kk. liszt, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. étolaj, 1 mk. őrölt bors, 4 csirkemellfilé, 2 dl tejszín, 50 dkg gomba.

A csirkemellfiléket 2 szeletre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon mindkét felüket megsütjük. A szeletekre vágott gombát olajon megfuttatjuk, és megszórjuk liszttel. Kevés vízzel felengedjük, ízesítjük, s tejszínnel dúsítjuk.

Tipp: A mártásba a húsokat is beleforgathatjuk, finomabb ízük lesz. Köretnek rizs vagy tészta illik mellé.

 

Szűzérmék baconben sütve

Hozzávalók: 60 dkg szűzpecsenye, 8 szelet bacon, 2 ek. olaj, 1 tk. mustár, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

A szűzpecsenyét kb. 3 centi vastag szeletekre vágjuk. Az olívaolajat, mustárt, sót, borsot, zúzott fokhagymát tálban összekeverjük, és bekenjük vele a hússzeleteket. Egy órát hagyjuk őket pácolódni, majd mindegyiket becsavarjuk egy-egy szelet baconbe (a tetejüket és az aljukat is befedhetjük vele). Fogvájóval megtűzzük, és serpenyőben, kevés olajon (oldalanként kb. három-három perc alatt) megsütjük.

Tipp: Tepsiben is elkészíthetjük – ebben az esetben tegyük a húsokat 180 fokos sütőbe, és kb. 20 percig süssük.

 

Sárgarépás-citrusos máktorta

Hozzávalók: 1 nagy sárgarépa, 2 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg darált mák, 20 dkg liszt, fél tk. szódabikarbóna, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 2 dl tejföl, 1 dl tej.

A répát lereszeljük, és összekeverjük a tojással, cukorral, reszelt citrom- és narancshéjjal, valamint a tejföllel. Belekeverjük a mákot, majd a lisztet és a szódabikarbónát, s 1 dl tejjel hígítjuk. Kivajazott (26 centis) tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben megsütjük (körülbelül 35 perc; tűpróba).

Tipp: Porcukorral megszórva kínáljuk, de a tetejére mascarponés krémet is kenhetünk.

 

Sajttal töltött káposztás fánk

Hozzávalók: 20 dkg burgonya, 1 kis fej káposzta (80-90 dkg), 30 dkg kukoricaliszt, liszt a nyújtáshoz, 1 dl tej, 1 csipet cukor, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 1 ek. tejföl, 2 ek. olaj, só, bors, 2 cs. mozzarellagolyó, kis csokor metélőhagyma, olaj a sütéshez.

A káposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kissé megsózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét, serpenyőben 2 ek. olajon megpirítjuk, aztán megszórjuk őrölt borssal. A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük; meghámozzuk, összetörjük, és hagyjuk kihűlni.

A lisztet a tört burgonyához szitáljuk, és hozzáadjuk a langyosra hűlt káposztát. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztes burgonyához öntjük, beletesszük a tojássárgákat, 1 ek. tejfölt, kevés sót, borsot. Bedagasztjuk a tésztát, 45-50 percig kelesztjük, aztán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egyik felére rárakjuk a mozzarellagolyókat (egyenlő távolságra egymástól), mindegyikre teszünk egy kis apróra vágott metélőhagymát, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, és a sajthalmok körül kisebb fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat széleik összedolgozása után 15 percig pihentetjük, majd nem túl forró olajban mindkét felüket aranybarnára sütjük. Utána papírtörlőre szedjük őket.

Tipp: Mártogatót (pl. zöldfűszeres joghurtot vagy tejfölt) kínálunk hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?