Danko Szálin dácsájában udvarolt az oroszoknak 

A Moszkvában dumáló Danko körmére néz a külügyi bizottság
Moszkva |

A minap Oroszországban járt Andrej Danko házelnök, az SNS vezére. Először Moszkvában találkozott az Állami Duma elnökével, majd Szocsiba utazott, ahol az orosz külügyminiszterrel tárgyalt, de Sztálin nyaralóját is meglátogatta.

Danko hatodik alkalommal találkozott Vjacseszlav Vologyin orosz házelnökkel. A szlovák házelnök ezzel kapcsolatban kifejezte, szívesen fogadná kollégáját Pozsonyban, amire azonban jelenleg nincs lehetőség, mivel az EU által a Krím bekebelezése miatt kivetett szankciók Vologyint is érintik. Danko azt szeretné, ha a pozsonyi eurázsiai csúcson is találkozhatnának. Annyi biztos, hogy május 9-én és júniusban is összefutnak majd, hiszen a szlovák házelnök újra Moszkvába látogat. Addig pedig a Kazahsztánban rendezett eurázsiai csúcson láthatják újra egymást.  

A szlovák és az orosz parlament elnöke a kibernetikai biztonságról de az EU és Oroszország közötti együttműködésről is tárgyalt. 

Danko Moszkvából a Fekete-tenger-parti orosz üdülővárosba, Szocsiba utazott, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott. Itt Szlovákia EBESZ elnöksége, valamint az orosz-ukrán konfliktus is a megbeszélésük tárgyát képezte. A szlovák házelnök élesen kritizálta Petro Porosenko ukrán elnököt: 

"Bízom benne, hogy az elnökválasztást egy Porosenkonál értelmesebb ember nyeri meg, aki baráti kapcsolatokat épít majd keletre és nyugatra is."– mondta Danko. 

A szlovák házelnök közvetlenül Moszkvába érkezése előtt a szlovák ellenzéket is bírálta: „Én nem engedem el az orosz témát.” – mondta Danko, hozzátette, nem engedi, hogy ebbe beleszóljanak olyan pártok, mint a Progresszív Szlovákia vagy a Spolu. 

Danko elmondta: oroszországi látogatására nem úgy tekint, mint Szlovákia külpolitikai irányvonalától való elhajlásra, még akkor sem, ha egy nappal azután kerített rá sort, hogy Pozsonyba látogatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.  

A szlovák házelnök oroszországi látogatása kapcsán megkérdeztük Tomáš Čižiket a pozsonyi Centre for European and North Atlantic Affairs (CENAA) igazgatóját, aki elmondta, nem szerencsések a Dankoéhoz hasonló megnyilvánulások: 

“Az, hogy Danko közvetlenül a Pompeo látogatás után utazott Oroszországba, rossz fényt vet Szlovákiára.” - mondta az elemző és hozzátette, hogy a szlovák házelnök szerint Moszkva fontos gazdasági partnerünk, de tudatosítani kell, hogy az egész orosz gazdaság csak akkora, mint az olasz, így ez az argumentum nem állja meg a helyét. Čižik ugyancsak helytelenítette, hogy Danko bocsánatot kért az oroszoktól az uniós szankciók miatt. 

A szlovák házelnök oroszországi útja végén ellátogatott a szovjet diktátor Joszif Sztálin tengerparti nyaralójába is, amely ma múzeumként működik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?