Pellegrini: A birtokok elaprózottsága még mindig komoly gond Szlovákiában

Peter Pellegrini
Pozsony |

A földterület elaprózottsága még mindig komoly gond Szlovákiában, és ez a gond minden egyes hagyatéki eljárással növekedik, ezért minél hamarabb meg kell oldani. Mindezt Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) mondta el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, ahol a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsának (RPPS) képviselőivel, valamint Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterrel (SNS) találkozott.

„Szlovákia egyik legnagyobb gondja a földművelés területén a földtulajdon elaprózottsága. A probléma minden egyes hagyatéki eljárással és örökössel egyre növekszik, minden ilyen alkalommal több és több tulajdonos között kell felosztani a parcellákat, attól függően, hogy melyik örökösnek mekkora rész jut törvényesen. Jó lenne, ha elgondolkodnánk azon, hogyan lehetne megváltoztatni a hagyatéki törvényt, hogy a földek egyben maradjanak. A fejlettebb országokban ez működik, ott sikerült megoldást találni arra, hogy a tulajdonosok is megkapják a jussukat és a földterület is egyben maradjon" – mondta Pellegrini.

Egyúttal azt is jelezte, hogy a kormány egy fontos dokumentumot készül elfogadni a területrendezésről, illetve a telekösszevonásról. Pellegrini szerint ez több ezer telket érint, ezért nagyon fontos, hogy nemcsak a jelenlegi, hanem a mindenkori kormány is folytassa a területrendezés megreformálását. Ennek érdekében a kormánynak el kellene különítenie bizonyos összeget a költségvetésből ezekre a célokra.

Matečná szerint a minisztérium két hónapon belül elkészít egy anyagot a telekösszevonás menetéről. A miniszter szerint a telekösszevonás sok gondot megoldhat. A folyamat gyorsasága szerinte attól függ, hogy mennyi pénzt hajlandóak a költségvetésből rászánni.

Matečná elmondása szerint az üzletláncok különleges illetékének egy részéből a szárazság okozta károkat szeretnék helyreállítani. „Megegyeztünk a tanáccsal, hogy folyamatosan tájékoztatni fogjuk őket nemcsak az illetékből befolyt összegről, hanem arról is, hogy azt mire használtuk fel. Az illeték egy részéből az aszály okozta károkat szeretnénk helyrehozni. A jövőben így létrejöhet egyfajta kockázatitőke-alap, amelyet az éghajlati változások, az árvizek, fagyok és az aszály következményeinek orvosolására használhatnánk fel" – magyarázta. A tárgyaláson az árutanácsokról is szó volt, amelyekből jelenleg tizenhárom van, de szeretnék kibővíteni a gyümölcs- és a zöldségáruval.

Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) elnöke szerint a tárgyalás egyik legfontosabb része az volt, amikor az élelmiszeripar támogatásáról beszéltek, amely már több éve gyakorlatilag teljesen el van vágva mindennemű pénzügyi segítségtől.

Milan Mišánik, a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Szövetségének elnöke szerint már sokéves feszültség van a gazdák és az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) között. „A legnagyobb gond, hogy egyáltalán nem egyértelműek a föld tulajdonjogának szabályai. Emiatt van a legtöbb tüntetés is" – tette hozzá Ján Jelen, a Szlovákiai Földtulajdonosok és Agrárvállalkozók Szövetségének elnöke. Jelen szerint az elmúlt 29 évben csupán a földek öt százalékát sikerült elrendezni, ami azt sugallja, hogy ez egy hosszú folyamat lesz.
 

Az RPPS-t Szlovákia öt legbefolyásosabb földművelésügyi szervezete alkotja - a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK), a Szlovák Agrárkamara (AKS), a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS), a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Szövetsége és a Szlovákiai Földtulajdonosok és Agrárvállalkozók Szövetsége.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?