Másik cápafaj szorítja ki a nagy fehércápát élőhelyéről

nagy fehér cápa

Egy másik területről átköltöző cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa kezdi birtokba venni a nagy fehércápák élőhelyét a Dél-afrikai Köztársaság egyik szigeténél, ahol az utóbbi időkben egyre csökken a fehér hasú csúcsragadozók száma - állapították meg szakemberek.

A Scientific Reports című internetes folyóiratban publikált tanulmány készítői a Fokvároshoz közeli Fóka-sziget térségére összpontosították kutatásukat. Ez a terület arról híres, hogy rendszeresen látni "repülő" nagy fehércápákat, amelyek a mélyből feltörve éppen elejtik a felszínen úszó dél-afrikai medvefókákat - írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A Miami Egyetemen dolgozó Neil Hammerschlag és a cápaketreces merüléseket szervező, fokvárosi Apex Shark Expeditions munkatársa, Chris Fallows 2000 óta több mint 6300 cápaészlelést és 8 ezernél is több fókák elleni cápatámadást dokumentált a térségben.

Az adatok szerint a nagy fehércápák száma viszonylag stabil volt több mint egy évtizeden át, mígnem 2015-ben jelentősen csökkeni kezdett az észlelések gyakorisága.

"2017-ben és 2018-ban soha nem látott alacsony szintre süllyedt a cápaészlelések száma, ami azt jelenti, hogy a nagy fehérek olykor hetekre, hónapokra eltűntek" - mondta Hammerschlag. Hozzátette: "noha a cápák megfogyatkozásának és eltűnésének okai egyelőre nem ismertek, ez a kutatás igazán egyedülálló lehetőséget adott számunkra, hogy megnézzük, mi történik egy óceáni ökoszisztémával egy csúcsragadozó eltűnését követően".

Chris Fallows szerint amikor 2017-ben és 2018-ban a nagy fehércápák elmaradoztak a területről, akkor hétkopoltyús tehéncápák kezdtek felbukkanni, márpedig ennek a fajnak a képviselőivel a korábbi 18 évben egyszer sem találkoztak a kutatók a Fóka-sziget körüli vizekben. Az érintett két évben 120 alkalommal észleltek hétkopoltyús tehéncápákat a szakemberek és egy esetben még annak is szemtanúi voltak, ahogy az egyik példány megtámad egy fókát.

A Dél-afrikai Köztársaság körüli vizekben a hétkopoltyús tehéncápának csak a nagy fehércápa és a kardszárnyú delfin az ellenfele. Történelmileg a fajnak mindössze egyetlen jól ismert gyülekezési helye volt a térségben, ám az is nagyjából 18 kilométerre a Fóka-szigettől.

A tanulmány azt sugallja, hogy a hétkopoltyús tehéncápák megjelenése a szigetnél a nagy fehércápák eltűnésének következménye, mivel immár fenyegetettség nélkül birtokba vehetik a területet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?