Alkotmánybíró-választás: egy jelöltet sem választott meg a parlament

alkotmánybíróság2
Pozsony |

Totális kudarccal zárult az alkotmánybíró-választás: a Smer üres szavazólapokat adott le, Kotlebáék pedig tartózkodtak.

18:36

Az ismételt szavazáson sem választotta meg a parlament az alkotmánybíró-jelölteket. Ezt a 40. parlamenti ülés végén jelentették be a képviselők

A szavazáson 143 képviselő volt jelen, öten nem adták le a szavazólapot. A 138 leadott szavazólap közül 49 érvénytelen és 89 érvényes volt. Mivel senkit sem választottak meg, új szavazásra kerül sor.

A szavazás nyilvános volt, a Smer-SD ezt elutasította, és ragaszkodott a titkos szavazáshoz. A párt több képviselője ezúttal is üres lapot adott le, csakúgy, mint az első körben.

A képviselőknek 18 jelöltet kellett volna megválasztaniuk, akik közül Andrej Kiska államfőnek kellett volna kineveznie a kilenc új alkotmánybírót. Utóbbiak ültek volna azok helyére, akiknek február 16-án jár le a mandátumuk.

18:12

Hivatalos: Az ismételt szavazáson sem választotta meg a parlament az alkotmánybíró-jelölteket. Ezt koalíciós és ellenzéki források is megerősítették a TASR hírügynökségnek.

17:53

A Denník N szerint sem sikerült senkit megválasztani. Kotlebáék tartózkodtak, a smeresek pedig üres szavazólapokat adtak le.

17:50

Robert Fico távozás közben megísmételte, hogy az újságírók több kárt okoztak, mint száz tornádó Kubában.

Az aktuality.sk szerint ismét nem választottak meg senkit.

17:45

Több smeres képviselő is megerősítette, hogy üres szavazólapot adtak le, mert nem értenek egyet a nyilvános szavazással.

17:37

Befejeződött a szavazás, megkezdik az összeszámlálást.

17:36

Eva Antošová (SNS) azt állítja, hogy úgy szavazott, hogy meglegyen a hat bírójelölt. "Hogy mit csinálnak a Smer képviselői, azt ne tőlem kérdezzék" - mondta.

17:20

Boris Kollár szerint a koalíciós politikusok ismét szabotálják a szavazást.

17:15

Bugár Béla  a szavazás előtt azt nyilatkozta, hogy a koalíció megegyezett hat jelöltről, hogy a köztársasági elnök kiválaszthasson három alkotmánybírót. Bugár azonban nem tudja, hogy viselkedik majd a Smer, melynek képviselői feltehetően üres szavazólapokat adnak majd le.

17:11

A Smer „megmutatja“, hogy ellenzi a nyilvános szavazást – mondta közvetlenül a voksolás előtt Marián Kéry.

17:08

Az alktománybíró-jelöltek választása nyilvános lesz.

17:05

Andrej Hrnčiar a Híd gyűléséről kijövet azt mondta, hogy a párton belül megegyezés született, de a koalíción belül nem.

17:00

A koalíciós tanács állítólag még háromnegyed ötkor is ülésezett. "Akkor sem lesz vége a világnak, ha előrehozott választások lesznek" - mondta a smeres Jarjabek.

16:30

A jelöltekről a kormánykoalíció és az ellenzék is egyeztetett, ugyanakkor a koalíciós képviselők még fél ötkor sem tudtak végleges megegyezésről tudósítani.

"Érvényes, hogy a helyzet így is és úgy is alakulhat" - mondta Andrej Hrnčiar.

Mint ismeretes, ma délelőtt 11-kor kellett volna kezdeni a szavazást, de ezt a koalíció áttette 17:00-ra. OTT EZ TÖRTÉNT:

Ezt egy korábbi, sikertelen szavazás előzte meg kedden, mely során a képviselők nyílt szavazással szavaztak. A Smer-SD ezt végig ellenezte, ezért a párt tagjai üres szavazólapot adtak le. A nyílt szavazást még a jelöltekre való szavazás előtt fogadták el. A fő szorgalmazója a Most-Híd volt, és az SNS tagjai is jelezték, hogy nincs ellenükre.

(TASR, aktuality, dennikn)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?