Hormonok játéka csupán a szerelem?

t

A szerelem nemcsak poézis vagy érzelmek, hanem tudományosan megmagyarázható kémiai és biológiai folyamatok összessége is.

Pontosan megfigyelhető, megmagyarázható, sőt egyes fázisai is előre jelezhetők, még sincs rá senki felkészülve. Talán még az sem, aki kutatja, és pontosan tudja, milyen hormonok és neuronok játszanak ilyenkor velünk.

Mint a kábítószerfüggők

Amerikai pszichológusok egy kutatás keretében mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) segítségével felvételeket készítettek tíz szerelmes nő és ugyanennyi szintén szerelmes férfi agyáról. A résztvevők legalább egy hónapja, de kevesebb, mint két éve voltak szerelmesek párjukba, s a vizsgálat során fényképeket mutattak nekik a szerelmükről, valamint egy rá rendkívül hasonlító személyről. „A szerelmükről mutatott fényképek heves érzelmi reakciót váltottak ki a résztvevők agyában, és működésbe léptek azok a csatornák, amelyek általában kábítószer-függőség esetén aktiválódnak. Vagyis a szerelmes ember ugyanúgy sóvárog szerelme után, mint egy függő a kábítószer után” – magyarázza Marta Popelková klinikai pszichológus, párkapcsolati tanácsadó. Ez az őrült, romantikus szerelem az egyik legerősebb érzelem, amelyet egy ember érezni képes. Társunk megnyeréséért gyakran egészen szélsőséges érzelmeket mozgósítunk. Ez az oka annak, hogy a szerelmes ember földöntúli boldogságához gyakran társul szorongás vagy félelem, és a másik személy válik élete kizárólagos értelmévé. „Ez nagyon szép korszak az ember életében, és ha nem párosul beteges féltékenységgel, a másiknak a követésével, korlátozásával, akkor nem is kell tenni ellene. Meg kell élni, meg kell szenvedni, s örülni kell, hogy megadatott, hiszen idővel úgyis elmúlik” – teszi hozzá Popelková.

A tartós szerelmen dolgozni kell

Legkésőbb két-három év múltán eljön az idő, amikortól a szerelem megtartásán dolgozni kell. A lángoló szerelem ilyenkor alábbhagy, de teljesen nem múlik el, csak átalakul. Erre bizonyíték egy másik kutatás, amelyben hosszabb, átlagosan húszéves házasságban élő férfiak és nők agyán végeztek szintén MRI-vizsgálatot. A résztvevők agyában párjuk fényképe ugyancsak érzelmi reakciót váltott ki, elsősorban a kötődéssel és jutalmazással kapcsolatba hozható agyterületeken. A legtöbb ember esetében a lángoló érzelmek az évek múlásával fokozatosan szelídülnek, viszont egyre inkább nő a kötődés – magyarázza Marta Popelková. Ez a kötődés az alapja az együtt maradásnak és a gyermekvállalásnak. A szerelem ugyan változik, de megmarad: a párkapcsolat biztonságot ad, jól érezzük magunkat benne, s a sóvárgás, epekedés háttérbe szorul. „Hosszabb távon ez mindenképp kényelmesebb és kellemesebb állapot, lehetőséget nyújt arra, hogy az ember a szakmájában is kiteljesedjen, megnyugodjon, jusson figyelméből a gyermekeinek, idősödő szüleinek, barátainak. Amennyire boldog lehet az, aki megtapasztalja a lángoló nagy szerelmet, olyannyira hálát adhat a sorsnak az is, aki eljut a nyugodt szerelem időszakába. Bár inkább azt mondhatnám, hogy ezt már magának köszönheti, mert amíg a nagy szerelem villámcsapásként érhet, a tartós szerelmen dolgoznunk kell. Amerikai kutatók hattyúpároknak nevezték azokat, akik több évtizedes kapcsolat is után képesek voltak szerelmet megélni. A hattyúk ugyanis egész életüket ugyanazzal a párral élik le” – jegyzi meg a tanácsadó.

Folytatás a Vasárnap 7. számában!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?