Januárban világszerte drágult az élelmiszer

Pozsony |

Hogy a szlovákiai üzletekben milyen áron jutunk hozzá 
az élelmiszerekhez, arra egyre nagyobb hatással vannak a világpiaci árak is, amelyek az elmúlt hónapban nőttek. A termékek között azonban látványos különbségek vannak.

„Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) 164,8 pontot ért el januárban, ami 3 pontos emelkedésnek felel meg december óta, vagyis januárra átlagosan 1,9 százalékkal drágultak az élelmiszerek a világban. Ez az érték azonban még mindig 3,6 ponttal, vagyis 2,1 százalékkal marad el a múlt év azonos időszakában mérttől” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding elemzője. Szerinte három, viszonylagosan stabil hónap után januárban érezhetően nőttek az élelmiszerárak.

Az árnövekedést főleg a tejtermékek, egyes növényi olajok és a cukor drágulása hajtja.

A tejtermékek ára az egy hónappal korábbihoz képest több mint 7 százalékkal ugrott fel, 4 százalékot meghaladó drágulást mértek azonban a növényi olajok esetében is, míg a cukor ára 1,3 százalékkal nőtt. A hús ára ezzel szemben nagyjából fél százalékkal csökkent, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig a hús közel 3 százalékkal olcsóbb. A gabonaárak decemberről januárra globálisan csak kisebb mértékben nőttek, az egy évvel korábbihoz képest azonban ezeknél is több mint 7 százalékos növekedést mért a FAO. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?