Pompeo Szlovákiában járt

Mike Pompeo
Pozsony |

A szlovák fővárosba látogatott Michael Pompeo amerikai külügyminiszter. Andrej Kiska államfővel, Peter Pellegrini (Smer) kormányfővel, és Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszterrel tárgyalt.

Pozsony. Michael Pompeo európai körútja hétfőn kezdődött. Először Magyarországra látogatott, ahol az orosz és kínai befolyás veszélyeire hívta fel a figyelmet. 
A külügyminiszter ezután Szlovákiába vette az irányt. Tegnap délelőtt érkezett Dévénybe, ahol megkoszorúzta a Szabadság kapuja emlékművet.

„Ez a szobor is azokra emlékeztet, akik a szabadság iránti vágyakozásuk miatt veszették életüket. Az amerikai–szlovák kapcsolat alapjait ezek a közös értékek képezik“ – mondta az emlékműnél az amerikai diplomácia vezetője.

Ezután Kiskával, majd Pellegrinivel találkozott. A kormányfő 
a tárgyalások előtt hangsúlyozta, hogy az USA az ország egyik legfontosabb üzleti partnere, ezért nagy örömmel fogadta a külügyminisztert. „Szlovákiában csaknem 120 amerikai cég működik, melyekben több ezer alkalmazott dolgozik. A közös üzleti érdekek a tárgyalások egyik legfontosabb pontját képezik“ – magyarázta a miniszterelnök.

Az utóbbi húsz évben mindössze kétszer járt amerikai külügyminiszter Szlovákiában. Először Madeleine Albright 1999-ben, az akkori Clinton-kormány diplomáciai vezetőjeként a rendszerváltás tizedik évfordulója alkalmából látogatott el az országba. Hat évvel később Condoleezza Rice külügyminiszter is megfordult nálunk, azonban csak George Bush korábbi elnök kísérőjeként.

Kapcsolódó cikkünk

Pompeo Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszterrel tárgyalt a két ország közti diplomáciai viszonyokról, valamint Szlovákia biztonságpolitikai szerepvállalásáról. Lajčák hangsúlyozta, hogy az amerikai–szlovák kapcsolat egyre csak javul. „A tárgyalások az utóbbi időben elég gyakoriak. Tavaly novemberen is találkoztunk, és várhatóan áprilisban újra tárgyalóasztalhoz ülünk. Az USA Szlovákia egyik legfontosabb partnere, mind üzleti, mind védelmi szempontból. Ezért is örülök, hogy Pompeo úrral lehetőségünk nyílt az aktuális politikai kérdések kiértékelésére. Tárgyaltunk többek közt az ukrán és venezuelai konfliktusokról, valamint Észak-Koreához való viszonyunkról is” – közölte a szlovák külügyminiszter.


Pompeo elsősorban az orosz befolyás káros hatásait emelte ki.

„Természetesen értjük, hogy Szlovákiára mind történelmi szempontból, mind az elhelyezkedése miatt nagy nyomást gyakorol Oroszország. Ennek ellenére örülünk, hogy az ország intenzíven együttműködik a NATO-val. Fontos még kiemelni, hogy Szlovákia az F-16-os vadászgépek vásárlásával újabb fontos lépést tett, hogy függetlenné váljon a régi szovjet haditechnikától. Az ehhez hasonló üzletekkel újabb és újabb lehetőségeket teremtünk az együttműködésre” – mondta az amerikai külügyminiszter.


A tárgyalások során a kínai Huawei céggel kapcsolatos lehallgatási botrány is szóba került. Pompeo szerint az USA legfontosabb feladata, hogy a partnereit ellássa a birtokukban lévő információkkal, hogy az egyes országok ezek alapján felelősségteljes döntést tudjanak hozni a Kínával való együttműködésükben. A venezuelai helyzettel kapcsolatban elmondta, örül, hogy a két ország azonos álláspontot képvisel. „A jelenlegi elnök, Nicolás Maduro a katasztrofális állapotok ellenére sem engedte, hogy humanitárius segítséget nyújtsunk az országnak. Ezzel főként a venezuelai népnek árt, ezért nem vagyunk hajlandóak együttműködni Maduroval” – tette hozzá a külügyminiszter.


Feledy Botond külpolitikai szakértő lapunknak elmondta, hogy a külügyminiszter látogatásának több apropója is van. „Az egyik a rendszerváltás 30 éves évfordulója. Stratégiai szempontból azonban sokkal fontosabb, hogy az USA ezzel Oroszország és Kína egyre növekvő befolyását szeretné visszaszorítani. Ez a látogatás tulajdonképpen jelzés az itteni országok számára, hogy Amerika fontosnak tartja a régiót, és rámutat arra, hogy esetleg az USA-tól is lehet kérni. Gondoljunk csak az F-16-os vadászgépek megvásárlására. A látogatás fontos lépés lehet abban, hogy az USA a számukra nem kívánatos orosz és kínai befolyást visszaszorítsa – magyarázta Feledy. 


Pompeo a tárgyalások után pozsonyi diákoknak tartott előadást rendszerváltásról és a demokrácia térhódításáról. Késő délután tovább utazott Lengyelországba. Az európai körútja során még Belgiumba, majd Izlandra látogat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?