Magyar bohócdoktorokra van szükség a kórházakban

bohócdoktor
Érsekújvár |

Szeretet, szaktudás és mérhetetlen empátiakészség bújik meg a piros orrok mögött. Kecskés Marika és Bernáth Tamás színészek, bohócdoktorok beavatnak munkájuk rejtelmeibe. A betegek világnapján az Érsekújvári Egyetemi Kórház és Rendelőintézet gyermekosztályára, majd a csecsemőosztályra látogatunk. Mindenütt mosolyt csalnak a kis betegek és a szüleik, sőt még az egészségügyi dolgozók arcára is. Látogatásuk idejére családiassá válik a hangulat, oldódik a feszültség, néhány gyerek felszabadultan kacag. Akadnak kórtermek, ahol a nagymama és az édesapa is felteszi a bohócorrot, és egy kis időre feledésbe merül a félelem, a fájdalom és háttérbe szorulnak a gondok.

Bemosakodás és beavatás

Amint Doktor Spenót és Rózika nővér felöltik a munkaruhát, magukhoz veszik a bűvészmutatványokhoz, vidám játékhoz, muzsikáláshoz elengedhetetlen eszközöket, máris átlényegülnek. Következik a bemosakodás, kézfertőtlenítés, a gyermekosztály egészségügyi dolgozóinak üdvözlése, majd benyitnak az első kórterembe.

A muzslai Németh Katalin a lányával érkezett látogatóba a kis Márkhoz, néhány perc alatt feloldódik a kis beteg, és harsány nevetése betölti az egész termet, muzsikaszó árad szét a folyosón. A két bohócdoktor jelenléte látszólag könnyed szórakozást, vidám perceket ígér a gyógyulni vágyóknak, ám ennél jóval többről van szó. A Piros Orr Bohócdoktorok szlovákiai szervezetének alapításában is részt vett Kecskés Marika bábművész, bábrendező, a pozsonyi Színiakadémia Bábművészeti Tanszékének oktatója, aki tizenhat éve tartja hivatásának a bohócdoktori munkát. Kollégák voltak egykor Bernáth Tamás színésszel a Komáromi Jókai Színházban. Marika kérte fel arra, hogy vegyen részt a bohócdoktori képzésben. Tamás kilenc éve járja a kórházakat, mosolyt csalva a gyerekek arcára. Amikor benyitnak abba a kórterembe, ahol Laura fekszik, kicsit óvatosabban, halkabban kezdik a huncutkodást, látván a kisírt szemeket, de idővel itt is oldódik a hangulat, baráti beszélgetést folytatnak a beteggel. Agh Jolán, a kislány édesanyja elmondja, jól ismeri a bohócdoktorok munkáját és rendszeresen támogatja a szervezetet. Más szülők is elmondják, milyen nagy segítség a két színész jelenléte, kedves színfoltja a napnak, megbontva a kórházi hétköznapok egyhangúságát, a mókás látogatók feledtetik a kellemetlen vizsgálatokat. Kecskés Marika elmondta, a Piros Orr Clowndoctors Polgári Társulás Daniela Sejnová, a pozsonyi gyermekonkológia főorvosának kezdeményezésére jött létre, a szakember egy franciaországi tanulmányútján találkozott először bohócdoktorokkal. Nagy segítségükre volt a csehországi bohócdoktorok munkáját irányító Gary Edwards. „Olga Panovová báboson, pantoním művészen keresztül nagyon sok művészt szólítottak meg, és meghívtak bennünket egy válogatásra. Négyünket, két fiút és két lányt választottak ki, majd felvették a kapcsolatot a szervezet bécsi központjával, amely anyagi támogatást nyújtott a képzéshez és az első helyiségek bérléséhez. Három hónapos intenzív felkészítés következett a Rote Nase Clowndoctors osztrák szervezet segítségével, heti két alkalommal látogattuk a gyerek onkológiát. Gery megkért engem és a férjemet, és elkezdtünk önkéntes alapon segíteni. Tizenöt év alatt sok támogatónk lett, szervezetünk ma már garancia a minőségre, az eszmeiségre, a humanitásra” – mondta Kecskés Marika.

Gyógyító mosoly

Bernáth Tamás elmondta, számára meggyőző volt Kecskés Marika addigi tevékenysége és szimpatizált a szervezettel. Hihetetlen csodák születnek a kórtermekben, amikor a gyerekek és a szülők megértik, hogy ebben a közegben, az orvosok és a nővérek jelenlétében is kimutathatják az érzelmeiket.

Ma már tisztelik, becsülik a bohócdoktorok munkáját, és elfogadott bennünket az egészségügyi rendszer. Fontosnak tartom kiemelni, hogy profik voltak a szervezet alapítói és profik a folyamatos képzéseken résztvevő bohócdoktorok is” – mondta Kecskés Marika. A bohócdoktorokkal azonban nem csak a gyermekosztályokon találkozhatunk, idős betegeket is látogatnak, és a N.O.S. program keretében jelen vannak akkor is, amikor a betegre műtéti beavatozás vár, és az utolsó pillanatig mellette lehetnek. „Emlékezetes marad számomra az egyik látogatás a besztercebányai kórházban, ahol nem számítottam arra, hogy magyar beteggel találkozhatok. Amikor beléptünk a kórterembe, az édesanya magyarul súgott valamit a kisfiának. Onnantól kezdve már az anyanyelvén mókáztunk, muzsikáltunk és a folyosón is hangosan integetve köszöntünk el egymástól. A rimaszombati kisfiú feloldódott a számára idegen közegben attól, hogy a bohócdoktor magyarul tréfálkozott, ízesebbek lettek a szójátékok” – mondta Bernáth Tamás. Egy másik története az egyik pozsonyi kórházhoz fűződik, ahol a nagymama és az unokája kérésére elmuzsikálta az Aranyesőt. Zengett a dal, énekelt az unoka is, a hálás családanya végül előhúzta a harisnyájából a pénzt, hogy fizessen a produkcióért. Tamás kedvesen elmagyarázta neki, hogy milyen módon támogathatja a szervezetet. Akadnak szomorú történetek is, amikor egy haldokló kislányhoz hívták, akinek az volt az utolsó kérése, hogy még egyszer találkozhasson a bohócdoktorokkal.

A színészek elmondták továbbá, hogy a rendszeres látogatásoknak köszönhetően a gyerekek már várják az érkezésüket, saját készítésű ajándékokkal, rajzokkal lepik meg a kedvenceiket.

Ajándékozzon időt, adjon szeretetet

Bernáth Tamás elmondta, hogy a komáromi, dunaszerdahelyi, galántai és érsekújvári kórházakban nagy szükség van a magyar bohócdoktorokra.

Az érsekújvári kórházlátogatáson velünk volt Martina Dobšinská Novomestská, a szervezet marketinges és kommunikációs szakembere, aki elmondta, jelenleg hatvanegy szakképzett bohócdoktorral dolgoznak Szlovákiában. Több mint félszáz kórházban és mintegy harminc idősek otthonában vannak jelen, havonta csaknem kétszázharminc alkalommal látogatnak el a bohócdoktorok a betegekhez. Újabb jelentkezőket szeretnének megszólítani, elsősorban a magyarok lakta térségben. A képzésre és a munkára jelenktezőknél az alsó korhatár huszonegy év, felső korhatár nincs. Nem kell, hogy feltétlenül színész legyen a jelentkező, jó ha meg tud szólaltatni valamilyen hangszert, kiváló kommunikációs képességei vannak és megfelelő empátiakészsége van. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?