Kezdődik az alkotmánybíró-szavazás a parlamentben

alkotmánybíróság
Pozsony |

Délután ötkor kezdődik az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazás a parlamentben. 

18:24

A Smer nem zárja ki, hogy máshogy fog szavazni csütörtökön. Cséfalvay Katalin sajnálja, hogy ma nem válaszottak alkotmánybírókat.

18:12

A Denník N információi szerint az alkotmánybírókról szóló szavazáson nem sikerült megválasztani egyetlen jelöltet sem.

18:00

Az utolsók között szavazott Robert Fico. Sok képviselő elhagyta a parlament üléstermét. A szavazás eredménye egyesek szerint akár fél órán belül is kiderülhet.

17:55

A Smer képviselői üres szavazólapokat adnak le, azaz nem kívánnak ebben a körben, nyilvános szavazáson alkotmánybírót választani.

17:25

Elkezdődött a nyilvános szavazás.

17:20

A képviselők nem szavazták meg a Smer javaslatát, mely szerint titkos szavazással döntöttek volna a jelöltekről.

17:00

Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke teljesen egyetért Robert Fico pártelnök kijelentéseivel, és hozzá hasonlóan ellenzi az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazás nyilvánossá tételét. Sárközy Irén, a Most-Híd képviselője és a parlament Alkotmányjogi Bizottságának a tagja ugyanakkor örül annak, hogy Fico visszavonta az alkotmánybíró-választáson való indulását. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke délelőtt kijelentette, hogy pártja nem támogatja Ficót az alkotmánybíró-választáson.

Fico a keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy visszavonja indulását az alkotmánybíró-választáson. Egyúttal azt is elmondta, hogy a Most-Híd párt hozzáállása miatt fennáll a koalíciós szerződés felmondásának a veszélye. „Nem lehet egy asztalnál ülni egy olyan párttal, amely az országért vállalt közös felelősséggel szemben a saját pártérdekeit részesíti előnyben” – mondta Fico a Most-Hídra utalva.

Kijelentette: ha az ellenzék a Most-Híd segítségével fogja megválasztani az alkotmánybíró-jelölteket a parlamentben, az a koalíciós szerződés megsértését fogja jelenteni, és komoly következményei lesznek a kormány működésére nézve. Sárközy nem reagált ezekre a kijelentésekre. Eddig az SNS sem reagált. Ladislav Andreánsky, a Smer-SD tagja nem árulta el, hogy a Fico által említett „komoly következmények” a kormány bukását jelentik-e.

16:30

A parlamenti képviselők 17:00 órakor szavaznak az alkotmánybíró-jelöltekről. Andrej Danko házelnök korábban bejelentette: az esetleges ismételt szavazást csütörtökön (2. 14.), 11 órakor tartják.

A képviselőknek a 39 pályázó közül 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

15:00

Az ĽSNS képviselői nem vesznek részt az alkotmánybíró-jelöltek választásán. Egyben visszavonták Radovan Hrádek jelölését a posztra. Ezt Marian Kotleba pártelnök jelentette be keddi sajtótájékoztatóján.

Kotleba a lépést indokolva kifejtette: meg akarják akadályozni, hogy az ĽSNS-t belerángassák abba a politikai bohózatba, amivé az alkotmánybíró-jelöltek választása vált. Hozzátette: Andrej Kiska államfőnek a hivatali ideje végén nincs joga kinevezni az új alkotmánybírókat.

14:45

Robert Fico délután kettőre jelentett be sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől, egyben bírálta Andrej Kiskát.

Fico szerint nem Andrej Kiska államfőnek kellene döntenie az új alkotmánybírókról, hanem az újonnan megválasztott államfőnek. Fico ezzel Kiska pártalapítási szándékára mutatott rá.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?