A legjobbak csatájával folytatódik a Bajnokok Ligája

Ole Gunnar Solskjaer

Ma a Manchester United–Paris Saint-Germain és az AS Roma–Porto összecsapásokkal folytatódik a 2018/2019-es Bajnokok Ligája-sorozat. A csoportkör alakulása után nehéz lett volna unalmas párharcokat összehozni a nyolcaddöntőben, nem is sikerült.

 

De kik érhetnek oda a legjobb 8 közé?

Két éve az ECA (Európai Klubszövetség) az európai szövetségen belüli hatalmi vákuumot kihasználva „átnyomta” a végrehajtó bizottságon, hogy a topligák négy-négy fix helyet kapjanak 2018-tól a Bajnokok Ligája főtábláján, ami azt jelentette, hogy még tovább nyílik az olló a kis- és nagycsapatok között. A BL mindig is elitklub volt, és egyre inkább az is lesz. Ez viszont azzal is jár, hogy a nyolcad- vagy negyeddöntők során tényleg a világ legjobbjait láthatjuk egymás ellen, valós tét és teher mellett.

Ajax–Real Madrid

A háromszoros BL-címvédő Real Madrid csoportelsőként jutott tovább, mégis keserű szájízzel, mivel az utolsó CSZKA Moszkva oda-vissza megverte, ráadásul az utolsó fordulóban a Bernabéuban aratott 3–0-s sikerrel a klubtörténelem legnagyobb hazai vereségét mérte a Realra az európai kupaporondon. Az október végi edzőváltás után úgy tűnt, hogy Santiago Solari sem képes szót érteni a világ legnagyobb egóival, de a 2019-es naptári évben a Real javuló tendenciát mutat, köszönhetően elsősorban Karim Benzemának és a Bernabéu új kedvencének, a 18 éves Vinícius Juniornak. Az Ajax a BL egyik legfiatalabb csapata, így bármennyire is félelmetes a támadósora, a Real ellen kiütközhet a tapasztalatlanság hiánya.

A Focitipp jóslata: Real Madrid

 

Érdekes

A Bajnokok Ligája menetrendje

Első mérkőzések

2019. február 12. Manchester United–Paris Saint-Germain, AS Roma–Porto

2019. február 13. Tottenham–Borussia Dortmund, Ajax–Real Madrid

2019. február 19. Olympique Lyon–Barcelona, Liverpool–Bayern München

2019. február 20. Schalke–Manchester City, Atlético Madrid–Juventus

 

Visszavágók

2019. máricus 5. Borussia Dortmund–Tottenham, Real Madrid–Ajax

2019. március 6. Paris Saint-Germain–Manchester United, Porto–AS Roma

2019. március 12. Manchester City–Schalke, Juventus–Atlético Madrid

2019. március 13. Barcelona–Olympique Lyon, Bayern München–Liverpool

 

Olympique Lyon–Barcelona

A katalánoknak volt egy rossz periódusa ősszel, amikor majdnem egy hónapon keresztül nem nyertek meccset, de miután a védelem teljesítménye feljavult, Lionel Messi pedig kettesével kezdte rugdosni a gólokat, a Barcelona már nyugodtan tekinthető a BL egyik legnagyobb esélyesének. A franciák a csoportkör meglepe­tését okozták azzal, hogy az első fordulóban megverték a Manchester Cityt az Etihadban, ugyanakkor ez volt az egyetlen győzelmük, a másik öt meccs mindegyikén döntetlent játszottak. A hat meccsen összesen 11 gólt kaptak, ráadásul a bajnokságban is több mint egy gólt kapnak meccsenként, ami kevés bizakodásra ad okot a Lionel Messi–Luis Suárez–Ousmané Dembélé-csatársor ellen.

A Focitipp jóslata: Barcelona

Manchester United–Paris Saint-Germain

A kaotikus halálcsoportból végül a PSG jött ki győztesen, amelyet a Liverpool elleni idegenbeli vereség után a világ egyik legelismertebb futballszakírója, Jonathan Wilson is kritizált, mondván semmi látszata Thomas Tuchel munkájának. Ez még az első fordulóban történt, és bár utána is szenvedtek Neymarék (oda-vissza iksz a Napolival), az ősz legfontosabb meccsén igen meggyőző játékkal verték a tavalyi döntős Liverpoolt, így meglett a csoportelsőség. Pár hete még biztosan a PSG lett volna a párharc toronymagas esélyese, azóta viszont Neymar és Edinson Cavani is kidőlt, ráadásul Marco Verratti is csak a hétvégén tért vissza az egy hónapos sérüléséből. Tuchelnek fel kell forgatnia a kezdőcsapatot, ami francia sajtóértesülések szerint azzal jár, hogy az eredetileg középhátvéd Marquinhos játszik majd a középpályán, a jobbhátvéd Dani Alves pedig a támadósorban. Ez a Manchester United pedig már nem José Mourinho teszetosza csapata, hanem az, amelyik Ole Gunnar Solskjaer érkezésével kivirult, 11-ből tíz meccset nyert és futószalagon gyártja a gólokat. Míg eddig senki nem gondolkodott egy másodpercig sem, hogy melyik csapat az esélyesebb, most már egyre többen tennének pénzt az angolok sikerére.

A Focitipp jóslata: Manchester United

 

Érdekes

Így látják a klubok

Liverpool: „Jó érzés lesz visszatérni Németországba. A szurkolóinknak is szép utazás lesz, München gyönyörű város. Az elmúlt néhány évben élte a legjobb periódusát a német futball, amelyet teljes mértékben a Bayern dominált. Számukra nagy előny lehet, hogy amíg a Bundesligában tartanak téli szünetet, azaz a kluboknak van két-három hetük, hogy felkészítsék a játékosaikat a tavaszra, addig mi ez idő alatt tíz meccset játszottunk. Nehéz, érdekes párharc lesz” – mondta Jürgen Klopp vezetőedző.

Bayern München: „A Liverpool Európa egyik legjobb formában lévő csapata jelenleg, amely vezeti a Premier League-et. Jó focit játszanak, a meccseik fizikálisak, nagy tempójúak. Alig várjuk, hogy pályára lépjünk ellenük” – nyilatkozta a Bayern sportigazgatója, Hasan Salihamidzic.

Paris Saint-Germain: „Bízom a csapatomban, de ez nagy kihívás lesz mindannyiunk számára. A legjobb 16 között már mindig nehéz, különösen igaz ez most, hogy a Manchester Uniteddel játszunk, amely óriási tapasztalattal rendelkezik ebben a sorozatban, számtalan alkalommal meg is nyerte, mi pedig több sebből vérzünk, rengeteg a sérültünk” – fogalmazott Thomas Tuchel vezetőedző.

Manchester City: „Ez a sorozat egyre nehezebb. A német csapatok mindig veszélyesek, nagy meccseket fogunk játszani. Néhány csapat, amely nem teljesít jól a saját bajnokságában, a Bajnokok Ligájában remekel. A Schalke is ilyen” – vélekedett Txiki Begiristain, a Manchester City klubigazgatója.

Juventus: „Nem a legszerencsésebb párosítás. Az Atlético remek klub, a védekezése kiváló, és támadásban is veszélyes, elsősorban Antoine Griezmann miatt. Két kiegyensúlyozott meccsre számítok, kevés góllal” – nyilatkozta Pavel Nedvěd, a Juventus alelnöke.

Dortmund: „A legjobb tizenhatban már csak nehéz ellenfelek vannak. Úgy érzem, ötven-ötven százalék az esélye mindkét csapatnak. Három éven belül ez a harmadik alkalom, hogy a Tottenhammel találkozunk. Az egymás elleni mérleg 1–1-re áll jelenleg. Tovább akarunk menni” – mondta a Dortmund vezérigazgatója, Hans-Joachim Watzke.

AS Roma: „Talán azt is mondhatnánk, hogy szerencsések vagyunk ezzel a sorsolással, megnézve, kiket kaphattunk volna. A Porto remek csapat, jó formában van, Portugáliában első, és nagyon nehéz csoport élén zárt. Az első perctől a legjobbunkat kell nyújtanunk. Meg akarjuk ismételni, amit a múlt idényben elértünk” – értékelt Francesco Totti, a Roma igazgatója.

Atlético Madrid–Juventus

Massimiliano Allegrivel a Juventus évek óta Európa elitjébe tartozik, vagyis instant esélyese a BL-nek, de most nyáron megkapta az ötszörös BL-győztes Cristiano Ronaldót is a csapatába. A portugál csak egy gólt szerzett a csoportkörben, de 2016 óta jellemző, hogy ő inkább az egyenes kieséses szakaszra tartogatja magát, arra az időszakra, ami a leginkább számít. A nyolcaddöntőben egyik kedvenc ellenfele, az Atlético Madrid ellen bizonyíthat, amelynek 31 meccsen 22 gólt lőtt Real-játékosként. A Juventus eddigi szezonja csalóka, mert az eredmények ellenére bőven vannak gondjai a csapatnak. Bár Ronaldo az olasz bajnokságban rúgja a gólokat, rajta kívül csak Mario Mandzukic találta meg a helyét a támadósorban, Federico Bernardeschi, Douglas Costa és Paulo Dybala nem, így ők teljesen formán kívül játszanak most már hónapok óta. A középpályán Miralem Pjanicon kívül nincs kreatív, passzolni tudó ember, akik vannak, azok inkább a rombolásban használhatóak. A védelem összetétele is kérdéses, az alaphármas mindegyik tagja, azaz Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli és Leonardo Bonucci is sérült jelenleg. Az Atléticót még most is sokan lekezelik, pedig nem kéne, az elmúlt öt évben kétszer is BL-döntőt játszottak, idén pedig minden eddiginél minőségibb keret áll Diego Simeone rendelkezésére. A párharcot a közösségi médiában a „bukottak párharcaként” emlegetik, utalva arra, hogy az utóbbi években mindkét csapat két-két döntőt veszített.

A Focitipp jóslata: Juventus

Schalke–Manchester City

A Manchester City a Lyon elleni hazai vereséggel kezdte a BL-t, utána viszont hihetetlen sorozatba kezdett, minden sorozatot figyelembe véve 16 meccsen át maradt veretlen, végül a nagy menetelés a Chelsea elleni bajnoki vereség alkalmával szakadt meg decemberben. A Barcelonához hasonlóan a Manchester Citynél is volt egy kisebb hullámvölgy, de Pep Guardiola rangadók sorát nyerte meg az utóbbi hetekben, így mondhatni, a csúcsformát a BL egyenes kieséses szakaszára időzítették. A katalán edzőtől mindenki azt várja, hogy 2011 után ismét a csúcsra érjen, de amióta elhagyta a Barcelonát, nemhogy a végső győzelem, de még a döntő sem jött össze soha. Tavaly Jürgen Klopp Liverpoolja ütötte ki a manchesterieket a negyeddöntőben, ami valószínűleg idén is meglesz nekik, a 16 között ugyanis a Schalkéval találkoznak. A német csapat tavaly mindenkit meglepett azzal, hogy a mindössze 33 éves Domenico Tedesco vezetésével a Bayern mögött második lett a Bundesligában, idén azonban csak a 14. a csapat.

A Focitipp jóslata: Manchester City

Liverpool–Bayern München

A Premier League-ben hétről hétre remeklő, de a BL-ben pocsék teljesítményt nyújtó Liverpool a Bayern Münchennel játszik, amely csak az utolsó fordulóban vívta ki a csoportelsőséget az Ajaxszal szemben. Az Atlético–Juventus és a Manchester United–PSG mellett ez tűnik a legkiszámíthatatlanabb párharcnak. A kérdés leginkább az, hogy melyiküknek nagyobb prioritás a BL. A Liverpool idén egyértelműen a bajnokságra fókuszál, amelyet 1990 óta nem nyert meg, a Bayern pedig ötpontos lemaradásban van a Bundesligát vezető Dortmunddal szemben. Klopp legutóbb 2013-ban játszott a Bayern ellen a Dortmund vezetőedzőjeként – pont a BL-döntőben, amit 2–1-re elveszített csapatával. A Bayernnél ez lehet Franck Ribéry és Arjen Robben utolsó nagy dobása, a szezon után ugyanis mindketten távoznak a német csapattól.

A Focitipp jóslata: Liverpool

 

Érdekes

Az egyenes kieséses szakaszban már lesz videóbíró Aleksander Ceferin elnök decemberben az UEFA kétnapos dublini ülésén jelentette be, hogy a tervezettnél előbb, már az idei sorozat egyenes kieséses szakaszában bevezetik a videóbírót (VAR). Az UEFA eredetileg azt tervezte, hogy csak a 2019/2020-as szezontól használja a technológiát, annak ellenére, hogy a spanyol, az olasz és a német bajnokságban, valamint az oroszországi világbajnokságon is sikerrel alkalmazták. A kiadott közlemény szerint az utóbbi hónapok pozitív tesztelése és a játékvezetők oktatása miatt lehet már februártól használni a rendszert, amely góloknál, tizenhatoson belüli kétes szituációknál, kiállításoknál és játékosok beazonosításánál nyújthat segítséget a bíróknak.

Tottenham–Dortmund

Lucien Favre vezetésével a Dortmund Európa legszexibb csapata, amely az Atléticót megelőzve elsőként jutott tovább a csoportjából, emellett hazája bajnokságát is magabiztosan vezeti. Marco Reus másodvirágzását éli, egyértelműen a csapat vezére, mellette a 18 éves Jadon Sancho az, aki a kötetlen szerepkörével és pimasz cseleivel a legtöbb problémát okozza az ellenfeleknek. A Dortmundnak ráadásul van egy titkos fegyvere a cserepadon, Paco Alcácer, aki minden sorozatot figyelembe véve 74 percenként lő gólt. A Tottenhamnél már nem ennyire fényes a helyzet, a csapat legeredményesebb játékosa, Harry Kane március elejéig biztosan nem játszhat bokasérülés miatt, és rajta kívül is bőven vannak hiányzói Mauricio Pochettinónak. Az eredményeken viszont ez alig látszik, mivel a Tottenham még mindig képes tartani a lépést a Liverpoollal és a Manchester Cityvel a Premier League-ben.

A Focitipp jóslata: Dortmund

Roma–Porto

A tavalyi év meglepetéscsapata, a Roma hozta a papírformát, és a Real Madrid mögött a második helyen bejutott a nyolcaddöntőbe. Ennek ellenére Eusébio di Francesco munkája komoly veszélybe került az olasz bajnokságban becsúszott kellemetlen pontvesztések és a Fiorentinától elszenvedett 7–1-es kupavereség után. Az olasz edző szerencséje, hogy kifogták a csoportelsők közül a leggyengébbet, így akár egy a tavalyihoz hasonló menetelés is összejöhet a Romának. A Porto 16 ponttal magabiztosan nyerte a D csoportot, és közben a portugál bajnokságot is vezeti.

A Focitipp jóslata: Roma

 

Érdekes

Cavani belesérült a tizenegyesbe

Paris Saint-Germain hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Girondins Bordeaux-t a Ligue 1 24. fordulójának szombati játéknapján, és megerősítette helyét a tabella élén, ám sérülés miatt elveszítette Edinson Cavanit. Az uruguayi támadó abba a tizenegyesbe „sérült bele”, amelyikből a 42. percben megszerezte a vezetést. Edinson Cavani nagy erővel lőtte a labdát a kapu bal oldalába, de már a gól ünneplésekor jelezte, hogy megsérült, és a jobb combját, illetve csípőjét tapogatva hamarosan le is sétált a pályáról. Edinson Cavani a 17. bajnoki gólját szerezte az idényben – a hetediket 2019-ben –, csapata pedig továbbra is százszázalékos hazai pályán ebben a bajnoki kiírásban (12 győzelem). Egyelőre nem tudni, milyen súlyos a sérülés, de szinte biztosra vehető, hogy Neymar mellett Cavani is hiányozni fog az MU elleni csapatból. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?