Sárközy Irén zöldet adott Ficónak

Robert Fico
Pozsony |

Sárközy Irén (Híd) szavazatának is köszönhetően Robert Fico teljesíti a törvényben foglalt követelményeket, így a parlament alkotmányjogi bizottsága 38 további jelölttel együtt rábólintott jelöltségére. Az alkotmánybírókkal szemben négy követelményt támaszt a törvény. Jogi végzettséget kell felmutatni, fedhetetlennek kell lenni, és a 40 éves korhatár mellett 15 éves jogi gyakorlatot kell igazolni. Robert Ficónak utóbbival volt gondja. 

Hiányzó évek

Fico meghallgatásakor kiderült, 13 hónapnyi szakmai gyakorlata hiányzik, ezt előbb újságcikkekkel próbálta igazolni, majd előkerültek egykori diákok indexének másolatai, később egyetemi oktatói tevékenységét dokumentálta. A meghallgatás utáni szavazást követően patthelyzet alakult ki a parlament alkotmányjogi bizottságában, mivel Peter Kresák (Híd) – korábbi bizottsági tag, őt váltotta Sárközy Irén – nem vett részt a szavazáson. A 6–6 koalíciós és ellenzéki jelölt nem tudott dönteni arról, hogy Fico teljesíti-e a törvényben foglalt feltételeket vagy sem. A bizottság Andrej Danko (SNS) házelnök utasítására másodszor is szavazott Robert Ficóról, közben Kresákot Sárközy váltotta a bizottságban. 

Ficót zaklatják

Miroslav Beblavý (Spolu) szerint nem lehet jogi gyakorlatnak tekintetni egyetlen tárgy oktatását, melyet ráadásul külsős munkatársként végzett, s csupán egyetlen szemeszter alatt. Ondrej Dostál (SaS) viszont arra figyelmeztetett, hogy Ficónak 27 hónapnyi szakmai gyakorlata hiányzik. A Smer elnöke a katonai szolgálatot is beszámolta, melyet nem a seregben töltött le, hanem a katonai ügyészség egyik ügyészének asszisztenseként. Dostál rámutatott, hogy az 1986-ban hatályos törvények szerint ezt a posztot jogi végzettség nélküli személyek is betölthették. Így ez nem tekinthető szakmai gyakorlatnak. Róbert Madej (Smer) szerint az ellenzék zaklatja Róbert Ficót, és kettős mércét használ. 

Érdekes

Sárközy Irén (Híd), az alkotmányjogi bizottság tagja, parlamenti képviselő

Mi győzte meg arról, hogy Robert Fico teljesíti a 15 éves szakmai gyakorlat kritériumát?

A bizottság csak azt vizsgálhatta meg, hogy a jelölt teljesíti-e a törvényben foglalt kritériumokat. Amikor 7 nappal ezelőtt a bizottság tagja lettem, 15 hónapnyi gyakorlat hiányzott a jelöltnek, aki azóta 17 hónapot dokumentált. Az egyetem rektora és a katedravezető igazolta, hogy abban az időben az adott tárgyat csak másod- és harmadfokú jogi képesítésű személy oktathatott. Polemizálhatunk arról, hogy ez valóban így volt-e. De én nem kérdőjelezhetem meg az ő állításukat. Engem semmi más nem győzött meg, mint az a papír, amit elém tettek. A bizottság nem a jelölt személyéről , nem a jelleméről döntött, nem is arról, hogy jó jelölt-e, arról a plénum fog határozni. Én itt csak egy formális, technokrata, adminisztratív jellegű döntést hoztam az alapján, amilyen papírokat elém tettek. Én nem kérdőjelezhetem meg a rektor döntését, ahogyan Ondrej Dostál megkérdőjelezte a jelölt katonai szolgálata alatt kimutatott időszakot. Holott korábban ezt az időszakot elismerte Dostál képviselő úr. Hangsúlyozni szeretném, hogy a bizottságnak nincs döntéshozó szerepe. A végső döntés pedig a köztársasági elnök kezében van

13,4 = 15 

Sárközy Irén szerint a pedagógiai tevékenységet be kell számolni a szakmai gyakorlatba, még akkor is, ha ezzel szemben vannak fenntartások. Azzal érvelt, hogy az akadémiai közegből érkezők ezen buktak és buknának el. Sárközy Irén szavazatával így az alkotmányjogi bizottság zöldet adott Robert Ficónak. A hidas képviselő kijelentette, nem vonhatja kétségbe az egyetem rektorának, Libor Vozárnak az állítását, mely szerint jogi végzettségű személyt kerestek az adott tárgy oktatására. Arról, hogy a nyitrai egyetem rektora – aki igazolta Fico oktatói tevékenységét – Robert Fico tanácsadója volt, állítása szerint nem tudott. Az ellenzék szerint azonban a kormánykoalíció bármilyen törvényt és szabályt kész megerőszakolni csak azért, hogy Robert Ficóból alkotmánybíró lehessen. 

Veszélyben a demokrácia

Andrej Kiska államfő élt törvény adta jogával, és felszólalt a parlamentben. Arra kérte a képviselőket, hogy válasszák meg a tizennyolc alkotmánybíró-jelöltet. „Az önök szavazata Szlovákia jövője, az embereknek az államba vetett bizalmuk, a demokrácia és az igazságosság szempontjából rendkívül fontos” – figyelmeztette Kiska a parlamenti képviselőket. Arra is rámutatott, hogy a bírói talárért versengő 39 jelölt között kiváló szakemberek is vannak. „Nincs kétség afelől, hogy a 39 jelölt közül megbízható alkotmánybírókat lehet választani” – közölte az államfő azzal, hogy a 18 jelölt közül kész haladéktalanul kinevezni a 9 új alkotmánybírót. Arra intette a képviselőket, hogy az Alkotmánybíróság az ország legfőbb jogi instanciája. „Gondoljanak arra, hogy nem csak az Alkotmánybíróság hitelére és az igazságszolgáltatásba vetett bizalomra lesz hatással ez a voksolás. Ha nem leszünk óvatosak, a politikába vetett bizalom krízise holnap a demokráciába vette bizalom krízisévé válhat” – közölte az államfő. 

Civil felhívás

Közben mintegy 20 civil szervezet képviselői, számos közéleti személyiség és közel hatezer polgár írta alá a „Ne adjuk az Alkotmánybíróságot” (Nedajme si ústavný súd) felhívást, melyben arra kérik a parlamenti képviselőket, hogy a jelöltekről a szakmaiság és jellemük alapján döntsenek, s nyílt szavazás során válasszák meg őket. Zuzana Wienk emlékeztetett, az Alkotmánybíróság egy olyan független szerv, mely védelmezi az alapvető emberi jogokat, s mely a demokrácia utolsó vészféke. „Egy olyan fontos döntés szemtanúi leszünk, melynek tétje az, hogy az elkövetkező 12 évben az Alkotmánybíróság meg tudja-e majd védeni a legvédtelenebbet közülünk a legerősebbel szemben” – mondta a civil aktivista. Wienk szerint nagyon rossz előjel, hogy a koalíció bármire képes volt azért, hogy Robert Ficót áttolja a startvonalon. Ugyanakkor 15 smeres képviselő már tegnap kezdeményezte a titkos szavazást.

Nyílt levél a Hídnak

Civilek egy csoportja nyílt levélben apellált a Híd parlamenti képviselőire, arra kérték a kormánypártot, ne vegyen részt a jogi és etikai szabályok lábbal való tiprásában. „A szlovákiai magyar közösség képviselői a történelmileg kulcsfontosságú pillanatokban mindig a demokrácia oldalára álltak, és a demokratikus intézmények védelmére keltek. Felszólítjuk Bugár Bélát és a Hidat, folytassák ezt a tradíciót” – áll abban a nyílt levélben, melyhez mások mellett Bindics Gábor, Hunčík Péter, L. Juhász Ilona, Németh Ilona, Petőcz Kálmán, Simon Attila és Tokár Géza is csatlakozott. 

Obstrukciótól tartanak

Mind Andrej Kiska, mind az ellenzék azt kérte a koalíciós képviselőktől, hogy válasszák meg a 18 bírójelöltet, akik közül az államfő kinevezheti a 9 új bírót. Az ellenzék ugyanis attól tart, hogy Robert Fico érdekében – akit Kiska nem hajlandó kinevezni – kevesebb jelöltet választ meg a plénum.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?