Merkel a V4-ekkel tárgyal Pozsonyban

Merkel a V4-ekkel tárgyal Pozsonyban
Pozsony |

Ma Pozsonyba látogatott Angela Merkel német kancellár, aki délelőtt Peter Pellegrini kormányfővel tárgyalt, délután pedig részt vesz a V4-ek találkozóján.

A csúcstalálkozónak a pozsonyi vár ad otthont, ahová a kancellárt Pellegrini mint a V4-ek soros elnökségét betöltő Szlovákia miniszterelnöke hívta meg. A szlovák és a német kormányfő kétoldalú tárgyalásokat folytatott a német-szlovák kapcsolatokról és az Európai Uniót érintő aktuális témákról.

A bilaterális tárgyalás után Pellegrini elmondta, Németország nemcsak Szlovákia stratégiai és üzleti partnere, a két állam értékekben is közel áll egymáshoz. A szlovák kormányfő arra kérte Merkelt, hogy az újonnan létrehozandó Európai Munkaügyi Hatóság székhelye kerüljön Szlovákiába, hiszen azon kevés tagország egyike vagyunk, ahol egyetlen uniós intézmény központja sem található. A német kancellár nyitott volt a felkérésre.

Galéria

A két vezető politikus a digitális és kibertechnológia regulációjáról is tárgyalt. Ebben a kérdésben szintén közel állnak az álláspontjaik. Pellegrini arról beszélt, hogy Szlovákiában sem a Kuciak-gyilkosság előtt, sem pedig utána nem szigorították a sajtó- és szólásszabadságra vonatkozó jogszabályokat.

Merkel a szlovák kormányfővel folytatott tárgyalás után arra emlékeztetett, hogy a találkozó apropói a 30 évvel ezelőtt kezdődött politikai változások voltak. A kancellár szerint az 1989-es tömegtüntetések és a mai V4-es országok polgárainak a demokráciáért tett bátor kiállása egyengette azt az utat, amelyen haladva Németország az újraegyesítés és a demokratizálódás felé indult el.
"Ezt sosem felejtjük el önöknek"- mondta Merkel.

A kancellár hangsúlyozta, Szlovákia az eurozóna tagja, a két ország gazdasága is nagyon erősen összenőtt, ami felelősséget is jelent. Merkel szerint a növekedés kulcsa az ipar, de a szlovákiai szempontból különösen fontos autóipar ma változáson megy keresztül. Ezt figyelembe véve a termelékenység megtartása mellett kell bevezetni az új technológiákat, ebben pedig Szlovákiának és Németországnak szorosan együtt kell működnie.

A vietnami vállalkozó elrablására vonatkozó újságírói kérdésre Merkel annyit válaszolt, biztos benne, hogy Szlovákia mindent megtesz azért, hogy feltárják az ügyet.

A V4-ek kormányfői délután találkoztak  a német kancellárral. A tárgyalások fő témái között a 2021-2027-es uniós költségvetés előkészítése, a közelgő EP választások is szerepel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?