Pozsonyban csak tavasszal szavaznak a költségvetésről

Pozsony |

Március végén szavazhat a főváros képviselő-testülete az idei költségvetésről. Leghamarabb áprilisban léphet életbe a büdzsé, addig költségvetési provizóriummal működik a főváros.

 

Tavaly ősszel az előző városvezetés kidolgozta az idei évre szánt költségvetést. A novemberi önkormányzati választások után felállt új testület az alakuló ülésén azonban nem szavazott a javaslatról. Matúš Vallo főpolgármester ezt a szakbizottságok és a városi tanács hiányával indokolta. A hatályos tárgyalási rend szerint a költségvetés elfogadása előtt a szakbizottságoknak és a tanácsnak is foglalkozni kell a tervezettel. A bizottságok összetételéről azonban csak a december közepén megtartott ülésen döntöttek a képviselők.

A tavaly előkészített költségvetés 477,1 millió euróval számol. A kiadások összege meghaladja a 396 millió eurót. A közlekedés, a közterületek, a környezet és a biztonság fejlesztése az elsődleges prioritás. Egyebek mellett villamosvonalak bővítésével, gyűjtőparkolók és parkok építésével, valamint útjavításokkal is számoltak. A költségvetésben szerepelt a Szabadság téren álló szökőkút vagy a Grössling fürdő felújítása is. A tervezet előkészítői azzal számoltak, hogy idén 50 százalék alá csökkentik a főváros adósságállományát. Tavaly 142 millió euró volt a magisztrátus adóssága, ami a 51,66 százalékos leterheltséget jelent.
Peter Bubla, a főváros szóvivője a TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy a képviselő-testület a március végi ülésen szavazhat a költségvetésről, amely már április 1-én hatályba lépne. Addig azonban marad a provizórium, amely értelmében havonta csak meghatározott összeget költhet el a főváros, a tavalyi költségvetés tizenketted részét fordíthatják a kiadásokra. „A jelenlegi vezetés célja, hogy az idei évre tervezett valamennyi prioritást figyelembe vegye a költségvetés összeállításánál” – mondta a szóvivő. (TASR, béva)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?