Matovič mandátumáról döntenek

A rendőrség leszállt Matovičról
Pozsony |

A parlament minden valószínűség szerint holnap szavaz arról, hogy megfosztják-e Igor Matovičot (OĽaNO) a mandátumától.

A törvényhozás azért foglalkozik az ellenzéki OĽaNO vezető mandátumának megvonásával, mert Matovič nem állította le az egyéni vállalkozását, még az után sem, hogy emiatt az összeférhetetlenségi bizottság egyszer már meg is büntette őt. Várhatóan holnap 11:00 után szavaznak a képviselőről.

A kormánypárti Erik Tomáš (Smer) élesen kritizálta az ellenzéki vezetőt. Tomáš szerint Matovič folyton a kormánypártiakon kéri számon a törvények betartását, nem így, ha önmagáról van szó. "Ön mindig ragaszkodik a törvényességhez, de ha magáról van szó, akkor egyenlőbb akar lenni az egyenlők között"- fogalmazott Tomáš, és hozzátette Matovič előítéletekkel viszonyul ahhoz, hogy a Smer miként dönt majd a mandátumáról.

Tegnap délután még a Híd frakciója sem foglalt el egységes álláspontot Matovič mandátumát illetően. A párt frakcióvezetője, Bastrnák Tibor kérdésünkre elmondta, csak ma délelőtt döntik el, hogy miként szavaznak. Bastrnák azonban hozzátette, azt fogja javasolni a képviselőknek, hogy tartózkodjanak. A frakcióvezető ezt azzal indokolta, hogy a vonatkozó törvény a Matovičéhoz hasonló esetekben nem fogalmaz egyértelműen. Bastrnák elmondta, a Híd jogászai szerint nem kötelező egy ilyen esetben a képviselőt megfosztani a mandátumától. "Ha már így van, akkor tényleg fölösleges mindenáron mártírt csinálni Matovičból"- magyarázta Bastrnák, aki szerint az OĽaNO politikusa ebből az ügyből is populista narratívákat generál.

Matovič mandátumának megvonását több ellenzéki képviselő, így Martin Poliačik (PS), Peter Pčolinský (Sme rodina) és Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) is elutasította.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?