OECD: Szlovákiának jobban kell teljesíteni az ipar és a roma integráció területén

Pozsony |

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint, mely optimistább a Pénzügyminisztériuménál, a szlovák gazdaság növekedési üteme idén elérheti a 4,3%-ot. Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3,6%-kal bővülhet. 

 

Szlovákiának ugyanakkor jobban kellene teljesítenie a roma közösség integrációja területén, valamint nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie az iparra, amely túlságosan is az alacsony hozzáadott értéket kívánó gyártásra szakosodott. Az OECD a nyugdíjkorhatár-plafon bevezetésének szándékát is bírálta.

A fenntartható gazdasági növekedésnek köszönhetően a szlovákiai életkörülmények megközelítik a magasabb bevételekkel rendelkező országok életszínvonalát. A költségvetési eredmények nagyon jók, az államadósság jóval alacsonyabb az OECD-tagállamok átlagánál, és a jó költségvetési politikának köszönhetően tovább csökken” – jelentette ki kedden José Ángel Gurría, az OECD főtitkára, miután találkozott Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfővel. A tisztviselő értékelte a munkanélküliség csökkenését és az egészséges pénzügyi szektort is Szlovákiában. „Mindez a gazdasági stabilitás előfeltétele” – hangsúlyozta Gurría.

Pellegrini megállapította: az OECD jelentése is bizonyítja, hogy Szlovákia gazdasága jó időket él, a növekedés kiegyensúlyozott, Szlovákia pedig várhatóan az OECD leggyorsabban gyarapodó országai közé fog tartozni.

Az OECD a legfrissebb jelentésében ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az államnak nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a marginalizálódott roma közösségek integrálására, többek között az oktatáson keresztül. Ennek kapcsán a jelentés kiemeli a hozzáférhető, színvonalas iskola-előkészítő oktatás, valamint a roma nyelven beszélő iskolai asszisztensek alkalmazásának fontosságát. Az integráció felgyorsítását az uniós támogatásokból finanszírozott kísérleti programok is elősegíthetik.

 

Kapcsolódó cikkünk

A jelentés szerint Szlovákiának több olyan intézkedést kellene bevezetnie, amelyek lehetővé tennék a nemzetközi kereskedelemben való részvételből származó előnyök hatékonyabb kiaknázását. Az alacsony hozzáadott értéket kívánó gyártásból az OECD szerint a kis és közepes cégek keveset profitálnak. „Ha Szlovákia tovább akar fejlődni, elengedhetetlen, hogy a szofisztikáltabb és innovatívabb termelés felé orientálódjon. Ez viszont a tudásba és a készségekbe történő befektetést igényel” – figyelmeztetett Gurría. Hozzátette: a termelés automatizálása kockázatot jelent a foglalkoztatottságra nézve, a dolgozók pedig nem állnak teljesen készen a digitális átállásra. A tisztviselő szerint ezért van szükség az oktatás színvonalának emelésére, az innovációk támogatására, a vállálkozói környezet javítására, illetve a kiválasztott szolgáltatások engedélyezésére vonatkozó, viszonylag szigorú szabályok enyhítésére, valamint a csődeljárások lerövidítésére.

Pellegrini leszögezte, hogy Szlovákia számára továbbra is első számú prioritás a legkevésbé fejlett régiók támogatása, ahol az egyes közösségek gyakran megengedhetetlen körülmények között élnek. „Szükség van az integrációra, mert az egész gazdaság profitálhat belőle. Képzést és munkát biztosítani a roma polgártársaknak – ez az a két kulcsfontosságú tényező, amelyek nélkül nem léphetünk tovább” – véli a szlovák miniszterelnök. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy Szlovákiában elindítottak egy kísérleti programot, melynek célja a romák alkalmazása a nagyobb gyárakban. Pellegrini szerint a program iránt egyre nagyobb az érdeklődés, már 10 nagyobb munkáltató jelezte, hogy bekapcsolódna. A zólyombrézói (Podbrezová) vasműben a projekt keretében 138 romát alkalmaznak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?