Egyre fiatalabbakat érint az agyi érkatasztrófa

agyi érkatasztrófa

Évről évre több ember szenved agyi érkatasztrófát Szlovákiában. 2007-ben, amikor létrehozták az országos regisztert, 7420 betegek jegyeztek, 2017-ben már pedig
11 556-ot. Az emberi agy azonban csodálatos szerv. Az intenzív neurorehabilitációnak köszönhet
ően még szélütés vagy agyvérzés után is képes megújulni.

Az agyi érkatasztrófa valójában rosszabb, mint a szívinfarktus, ami vagy halálos, vagy gyors beavatkozással meg lehet menteni a beteget. Az elhalt agysejteket azonban újraéleszteni nem lehet. Az agyi érkatasztrófának súlyos következményei lehetnek: az agy különféle központjait érintheti, a beteg gyakran ágyhoz kötötté válik, megbénul testének egy része,  beszéd- vagy más zavar, zsibbadás alakul ki, ami nemcsak súlyos egészségi, hanem társadalmi problémát is jelent.

40 alatt

Egy 36 éves férfinak állandóan fájt a válla. A készültségen az orvos ezt a huzatnak tulajdonította. Amikor egy nappal később kórházba került, kétszer végeztek neki CT-kivizsgálást kontrasztanyaggal. A második beavatkozáskor a terhelt ér elpattant, az agy károsodott. A beteg éber kómába került. Tipikus esete volt ez annak, hogy az orvos a beteg életkora miatt nem vette észre a figyelmeztető jeleket. Egyre fiatalabbakat ér agyi érkatasztrófa.
10 000 új beteg közül 300 nincs 40 éves.

Ilyen súlyos betegség után nem egyszerű visszatérni a normális életbe, de nem is lehetetlen. Minden attól függ, hogy a beteg milyen gyorsan ismeri fel az agyi érkatasztrófa tüneteit, és milyen gyorsan kap orvosi segítséget.

A következő agyi érkatasztrófa megelőzésének alapja az egészséges, észszerű táplálkozás. Vannak tudományos bizonyítékok arra, hogy az  elég zöldséget, gyümölcsöt és halat tartalmazó úgynevezett földközi-tengeri étkezés jelentős szerepet játszik a megelőzésben.

A földközi-tengeri étrend segít

Közvetlenül a szélütés vagy agyvérzés után a szervezet jó és gyors regenerálódása érdekében több vitamint  kell fogyasztani, például C-, E- és B-vitamint. Nagyon fontosak a fehérjék, amelyek a húsban és a tejtermékekben vagy a szójában vannak. A helyesen összeállított  étrendből nem hiányozhatnak a zsírban gazdag ételek – főleg  a dió, a magvak, a tengeri halak –, amelyek egyben segítik megőrizni a helyes koleszterinszintet. A megfelelő emésztés érdekében elegendő rostot kell fogyasztani. Például zabpelyhet, zöldséget, teljes kiőrlésű péksüteményt. Hogy elegendő energiánk legyen, szacharidokra van szükség, amihez például gyümölcsből, mézből, burgonyából vagy rizsből jutunk hozzá. Az agyi érkatasztrófa kialakulásának veszélyét nagymértékben csökkenti a folsav, amit a leveles zöldség, a máj vagy az élesztő tartalmaz, de ami főzéskor nagyrészt tönkremegy. Iktassunk be étrendünkbe olyan táplálékot, amely az erek egészségét pozitívan befolyásolja, például hajdinát. Magas rutintartalmának köszönhetően rugalmasan tartja az ereket, és segít megakadályozni a vérrögök kialakulását. A fokhagyma és a törött fahéj pedig csökkenti a vér alvadé-konyságát.

Úszás és nordic walking

A mozgás nagyon fontos, de olyan sportot kell választani, amely könnyű vagy közepesen igényes, mint például az úszás, a nordic walking, a kerékpározás, a jóga, tajcsi, de elég a heti háromszori legalább 45 perces gyors gyaloglás.

A mozgás alapszabályai

  • ne terhelje magát túl
  • ne becsülje túl az erejét
  • edzés közben tartson pihenőt, utána pedig jól pihenje ki magát
  • a forró napokon kerülje a sportot, vagy klimatizált helyiségben mozogjon
  • ne feledkezzen meg a megfelelő folyadékpótlásról

Legfontosabb a rehabilitáció

A szabadság nyugodt, stresszmentes legyen. Az út előtt a kezelőorvossal beszélje meg az esetleges kockázatokat, főleg akkor, ha olyan országba utazik, ahol nagyon meleg van. Repülőút az agyi katasztrófa után 3 hónappal ajánlott.

Amikor megtörtént a baj, legfontosabb a mielőbbi rehabilitáció. Minél előbb elkezdődik, annál kisebb következményei lehetnek. Sőt még akkor is, amikor a beteg eszméletlen állapotban van, a rehabilitálás akkor is folytatódjon. A kezelésben fizioterapeuta, logopédus és pszichológus is vegyen részt. A felépülés néhány hétig, hónapig, de akár az élet végéig is eltarthat. Nemcsak a betegnek, hanem az egész családnak meg kell tanulnia együtt élni a betegséggel. Csak a kiegyensúlyozott és nyugodt embernek lesz elegendő ereje arra, hogy ápolni tudja a beteg családtagot.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy aki egyszer már agyi érkatasztrófát szenvedett, nagy az esélye annak, hogy még egyszer kap. Ezért fokozottan ügyelnie kell az egészséges életmód szabályainak betartására. Kerülnie kell a fokozott alkoholfogyasztást, a dohányzást, a stresszt, és ügyelnie kell az elegendő pihenésre.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?