Újabb 30 millió eurót különítettek el a csallóközi csatornahálózatokra

abony

A kormány több mint 40 millió eurót különített el a Lex Csallóköz törvény keretein belül a vízvédelmi területeken lévő csatornahálózatok kiépítésére.

Erről legutóbb Nagyabonyban beszélt Sólymos László környezetvédelmi miniszter, aki Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár társaságában vett részt egy lakossági fórumon. A helyiek mellett Hodos község lakosai is ott voltak az eseményen, melyet Gányovics Júlia nagyabonyi és Balódi László hodosi polgármester szervezett.

A lakosokat elsősorban a csatornázás érdekelte, amelyet a két község közösen tervez megépíteni, és amihez már minden szükséges előfeltétel megvan, csak a megfelelő pályázati kiírásra várnak.

A kormány több mint 40 millió eurót különített el erre a célra. „Ez a törvény nemcsak azért volt fontos, hogy meglegyen az építkezésekhez szükséges pénzösszeg, hanem azért is, hogy a csallóközi lakosok jobban tudatosítsák azt a különleges értéket, amit a csallóközi ivóvízkészlet jelent, amit mindenképpen védeni kell. Ezért döntött a kormány még plusz 30 millió euró elkülönítéséről a csallóközi csatornahálózatok kiépítésére, hiszen ez létfontosságú az ivóvízforrások védelme érdekében. A beruházások anyagi háttere megvan, most már az egyes települések polgármesterein és önkormányzatain van a sor, hogy használják fel minél előbb” – mondta Sólymos.

A lakosokat a sertések kötelező regisztrálása is érdekelte. Főleg az idősebbek tartják feleslegesnek a rendelkezést. Csicsai Gábor, a mezőgazdasági minsztérium államtitkára elmagyarázta, hogy európai uniós szabály a sertések regisztrációja, még az otthon tartott sertéseké is. Szlovákia, éppen az otthoni disznóvágások hagyománya miatt pár évig kivételt kapott, vagyis a saját felhasználásra tartott állatokat nem kellett bejelenteni, csak a további értékesítésre tartott állományt kellett regisztrálni. Ezt a kivételt már visszavonták, mégpedig a sertéspestis terjedése miatt, ami ellen nincs gyógymód, csak a vírus terjedésének meggátolásával lehet korlátozni a betegség megjelenését. Mivel a környező országokban már megjelent a vírus, főleg a vadon élő állományban, szükséges volt ez a lépés. „Ez az előírás a lakosok védelmére szolgál, nem korlátozza, csak ellenőrzi a sertésállományt, és nem jár semmiféle pluszköltséggel vagy adózással” – nyugtatta a jelenlévőket az államtitkár. (sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?