Kevesebb munkabaleset volt

Kassa |

Mélyponton a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma Szlovákiában. Tavaly 38 alkalmazott halt meg munkahelyi balesetben, ilyen alacsony számra a Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség (NIP) szerint az elmúlt 20 évben még nem volt példa. Melyek a legveszélyesebb ágazatok?

 

A tavalyi 38 halálos baleset ugyan csak hárommal kevesebb az egy évvel korábbinál, 1998-hoz képest azonban 94-gyel csökkent az ilyen balesetek száma. Súlyos egészségkárosodást tavaly 69-en szenvedtek munkavégzés közben, majd 42 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az elmúlt évben egyébként összesen 9080 munkahelyi baleset történt az országban, 835-tel kevesebb a 2017-es adatnál. „A munkáltatók, a munkavállalók és a munkavédelmi felügyelőség igyekezete meghozta a gyümölcsét. A javuló mutatók nem kis részben köszönhetők a felvilágosító munkának, sokat segítettek azonban a szigorúbb ellenőrzések, és nem utolsó sorban a szigorúbb büntetések is. Tavaly például tíz büntetést osztottunk ki a halálos vagy súlyos egészségkárosodást okozó munkahelyi balesetekkel kapcsolatban, ezek együttes értéke pedig elérte a 352 ezer eurót” – nyilatkozta Karol Habina, a Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség vezérigazgatója. Szerinte a legveszélyeztetettebb korosztálynak továbbra is a 40 és 60 év közöttiek számítanak, az ágazatok közül pedig az építőiparban, az iparban, a közlekedésben és a logisztikában történik a legtöbb halálos baleset.

 

Kapcsolódó cikkünk

A Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség szerint a munkáltatóknak és az alkalmazottaknak sem szabadna megfeledkezniük a munkahelyi balesetekkel kapcsolatos kötelességeikről. A munkavállalónak a munkahelyen, munkavégzés során vagy azzal összefüggésben keletkezett legkisebb sérülését is haladéktalanul jelentenie kell a közvetlen felettesének. Ha ezt a sérülés jellege miatt személyesen nem tudja megtenni, a bejelentési kötelezettség a baleset helyszínén jelen levő munkatársakra hárul.

A halálos kimenetelű vagy súlyos egészségkárosodást okozó munkahelyi baleseteket a munkáltatók kötelesek jelenteni a helyileg illetékes munkavédelmi felügyeletnek. A balesetet szenvedett alkalmazott baleseti táppénzre jogosult, amit a halálos kimenetelű baleseteknél a hozzátartozók igényelhetnek.

„A Szociális Biztosító baleseti táppénz formájában tavaly több mint 48 millió eurót fizetett ki” – nyilatkozta Andrea Oršolitsová, a Szociális Biztosító kassai fiókjának a megbízott osztályvezetője. (mi, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?