René Vanek, Čižnár volt helyettese egyelőre közügyészként marad a Főügyészségnél

René Vanek
Pozsony |

René Vanek, akinek Jaromír Čižnár főügyész január 15-én vonta vissza főügyészhelyettesi megbízatását, egyelőre a Főügyészségnél marad közügyészként. Erről csütörtökön tájékoztatott Andrea Predajňová szóvivő. Arra a kérdésre, hogy Vanek megmarad-e ebben a funkcióban, azt válaszolta, hogy erről még korai lenne beszélni, mivel „JUDr. Vanek most hosszabb szabadságra ment.”

 

A média korábban arról tájékoztatott, hogy Vanek többször kommunikált Alena Zs. gyanúsítottal. A főügyésznek több forrás is megerősítette ezt az információt, Čižnár ezt követően hívta vissza hivatalából a főügyészhelyettest. „Jaromír Čižnár főügyész összeegyeztethetetlennek tartja az efféle tevékenységet a főügyészhelyettesi funkcióval, amely az ügyészségen belül az egyik legmagasabb beosztásnak számít” – közölte január közepén a Főügyészség szóvivője. Alena Zs. az egyike annak a négy gyanúsítottnak, akik ellen Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében indult eljárás. A nőt nemrég kapcsolatba hozták a volt ógyallai (Hurbanovo) polgármester, Basternák László meggyilkolásával is, ebben az ügyben is büntetőeljárás folyik ellene.

„Sajnálom. Nagy hibát követtem el, és megfizettem érte. Hiba volt ismeretlen személlyel kommunikálni” – mondta korábban Vanek a TASR-nek. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy egy ilyen hiba következtében sokéves tisztességes munka eredményei válnak semmivé.

 

A TASR-nek az igazságszolgáltatás területén dolgozó több forrás is megerősítette, hogy Vanek tisztességesen és szakértelemmel végezte a munkáját. Másfelől viszont úgy vélik, miután megtudta, hogy ki az említett ismeretlen nő, azonnal tájékoztatnia kellett volna erről a felettesét. Ismeretlen személlyel egyáltalán nem lett volna szabad kommunikálnia, hiszen a pozíciójából adódóan több biztonsági ellenőrzésen is átesett, és a biztonsági kockázatokról tájékoztatva volt.

Vanek a távozása előtt megerősítette: 2013-ban egy ismeretlen nő szólította meg őt a Messenger alkalmazáson keresztül. Azt állította, hogy csak néhányszor váltottak pár szót, egyszerű, magánjellegű dolgokról. „Ali Ajuška volt a beceneve, nem tudtam, mi a valódi vezetékneve, ahogy azt sem, hogy kivel van még kapcsolatban. Személyesen sosem találkoztunk” – tette hozzá. A Denník N napilap szerint utoljára három nappal Alena Zs. letartóztatása előtt kommunikáltak, azaz 2018. szeptember 28-án.

A Főügyészség az üggyel kapcsolatban leszögezte: Vaneknek nem volt és most sincs köze a Kuciak és Kušnírová meggyilkolása ügyében folyatott nyomozáshoz.

A főügyész 2013. augusztus 8-án nevezte ki Vaneket első számú helyettesévé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?