Szigorodnak a vagyonbevallások

A parlament elfogadta a Párizsi szerződés ratifikációját
Pozsony |

A parlament megszavazta azt a jogszabály-módosítást, amelynek értelmében szigorúbb szabályok vonatkoznak a képviselők vagyonbevallására. Többen lesznek kénytelenek számot adni az anyagi helyzetükről.

A módosítás értelmében például a többségi állami tulajdonban levő vállalatok vezetőinek is be kell adniuk a vagyonbevallásukat. Az új szabályok szerint az érintetteknek az ajándékokról is számot kell adniuk, ha az egy személytől kapott többszöri vagy az egyszeri nagyobb adomány értéke meghaladja a minimálbér tízszeresét. Azt is fel kell tüntetni, milyen típusú az ajándék és mikor kapta az illető. A köztisztviselőknek a tulajdonukban levő ingatlanokat, azok típusát, elhelyezkedését és a tulajdonlap számát is be kell vallaniuk.

A nagyobb értékű ingóságokat akkor kell feltüntetni a nyilatkozatban, ha annak értéke meghaladja a minimálbér 35-szörösét. A járművek márkáját és a gyártási évét is meg kell adni. Az egyéb típusú tulajdonra, tulajdonrészre vagy kölcsönre is érvényes, hogy akkor kell bevallani, ha az értéke meghaladja a minimálbér 35-szörösét. Ez az összeghatár vonatkozik arra is, ha az érintett a tulajdonában levő ingóság vagy ingatlan használati jogát egy hónapnál tovább valaki másnak adja.

A vagyonbevallásokat ezentúl mindig összevetik az előző évben leadott nyilatkozattal, így követhető lesz, milyen változás állt be az egyes tulajdontípusokban. A bevallásokat a jövőben elektronikusan is be lehet adni. Az érintettek a parlament összeférhetetlenségi bizottságának nyújtják be a vagyonnyilatkozatukat. A jogszabály-módosítást a parlamentben támogatta a Smer, az SNS, a Híd, a Sme rodina, az ĽSNS, valamint Lucia Žitňanská, Peter Marček, Juraj Kolesár és Martina Šimkovičová független képviselő is. 

Az új szabályozásnak aktuálpolitikai vonatkozása is van. Igor Matovič, az OĽaNO vezetője ugyanis már kétszer vétett a parlamenti képviselőkre vonatkozó szabályok ellen, mivel mandátuma idejére nem függesztette fel a vállalkozását. A házelnök, Andrej Danko (SNS) napirendre is vette a képviselő mandátumának megvonásáról szóló szavazást. Danko szerint ha az ellenzék támogatja a vagyonnyilatkozatról szóló alkotmánytörvény-módosítást, akkor Matovič mandátumáról az új szabályok értelmében nem is kellene szavazni. A módosítás értelmében ugyanis nem lehet megvonni a mandátumot, ha a szabálysértés két külön választási ciklusban történt. Azonban ezt a megállapodást az OĽaNO elutasította. Végül az alkotmánytörvény módosításához Matovič mozgalmának támogatása nélkül is megszerezték a képviselők 3/5-ének, azaz 90 honatyának a szavazatát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?