Megvédték doktor Dankót

Andrej Danko
Pozsony |

Gyakorlatilag el sem kezdődött és máris véget ért az Andrej Danko menesztését kezdeményező rendkívüli parlamenti ülés. A kormánykoalíció az ellenzékbe fojtotta a szót. Közben több polgári kezdeményezés és számos közéleti személyiség távozásra szólította fel plágiumbotránya miatt a házelnököt.

A kormánypárti képviselők nem tették lehetővé, hogy az ellenzék éljen egyetlen törvényes fegyverével, a bizalmatlansági indítvány intézményével. Andrej Danko (SNS) házelnök menesztését plágiumbotránya miatt kezdeményezte az ellenzék. A 141 jelenlevő képviselő közül azonban csak 65 támogatta a rendkívüli ülés megnyitását, 74 ellenezte, 2-en tartózkodtak. Mivel a kormánypárti képviselők nem szavazták meg a programot, a rendkívüli ülés ezzel lekerült a napirendről. Danko már korábban jelezte, hogy a koalíció így fog eljárni. A parlamenti erőviszonyokból egyértelmű, hogy az ellenzék nem tudta volna leváltani a házelnököt, ugyanakkor a koalíció gyakorlatilag az egyetlen fegyvert, a vita lehetőségét is kivette az ellenzék kezéből.

Magának árt, ha marad

Andrej Danko menesztése tavaly novemberben került először terítékre. Az ellenzék akkor még csak feltételezte, hogy csalással szerezte kisdoktori címét. Azóta a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem akadémiai szenátusából felálló bizottság kimondta, hogy Andrej Danko 74 oldalas munkájából 62 pontosan megegyezik öt másik szerző művével. Magyarán, az ország második legfőbb közjogi méltósága összeollózta, koppintotta kisdoktori munkáját, melyért megkapta a JUDr. címet. „Nem számít, Danko az elrettentés szimbólumává vált, mely minél tovább marad hivatalában, annál nagyobb szégyent fog hozni magára és a pártra, és annál kevesebb támogatója lesz” – így kommentálta a történteket az ellenzéki Igor Matovič (OĽaNO).

A közélet megmozdult

Több polgári kezdeményezés – pedagógusok, diákok, civil aktivisták – követeli Andrej Danko távozását.

„Ha Szlovákia fejlett, tisztességes ország képét akarja magára ölteni, ha a civilizált világ megbízható és tiszteletben tartott partnere akar lenni, akkor fedhetetlen, becsületes embereknek kell képviselnie. Andrej Danko ezeket az értékeket viselkedésével rendszeresen megtagadja”

– állítják nyilatkozatukban a civilek. Az SNS elnökét távozásra és bocsánatkérésre szólította fel a hazai közélet számos elismert személyisége is. A közel százötven – köztük politológusok, szociológusok, rendezők, képzőművészek, stb. – személy által szignózott nyilatkozat szerint Dankónak bocsánatot kell kérnie Lucia Ďuriš Nicholsonovától, amiért a parlament elnöke cigányozott az ellenzéki képviselő margójára. „Ezzel átlépte a demokratikus társadalom határát és csatlakozott az ĽSNS szintű xenofób képviselőkhöz” – áll a nyilatkozatban. Továbbá felróják Dankónak az SNS-hez köthető botrányokat, a hadsereg felfegyverzését, az agrártámogatások körüli áldatlan állapotokat, az oktatásügy pénzosztásait, a kapitányi kitüntetését és a plágiumbotrányát. Szerintük haladéktalanul távoznia kell a parlament éléről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?