Milliók kórházfelújításra

F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház

A kormány döntését egy átfogó elemzés előzte meg, melyet a pénzügyminisztériumhoz tartozó Értéket a pénzünkért csoport dolgozott ki.

Ők azt vizsgálták, hogy mi lenne gazdaságosabb, egy új egyetemi kórház felépítése, vagy a meglévő, 50 éves épületkomplexum széles körű felújítása. Az egészségügyi minisztérium, a kórház és az elemzők is azt állítják, hogy a felújítása a járhatóbb út, még akkor is, ha az új kórház gazdaságosabban működne, mint a meglévő. Közép-Szlovákia egyik legnagyobb kórházában az elmúlt években csak kisebb részleges rekonstrukciót hajtottak végre, jobbára uniós forrásokból. 2013-ban mintegy 26 millió euróból újították fel a műtőket, a sürgősségi betegfelvételt, további 13 millió eurót a gyermekkórházra költöttek.

Széles körű felújítás

A kormány döntése értelmében a Roosevelt kórházba több mint 100 millió eurót invesztál a kormány. A munkálatok ideje alatt, melyek Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter becslése szerint 2023-ig húzódhatnak el, a kórház működne. A kórház történetének legszélesebb felújítása során kicserélnék az összes nyílászárót, felújítanák a tetőszerkezet, hőszigetelnék a pavilonokat és eltávolítanák az épület falaiból az azbesztet. A fűtésrendszert, az elektromos vezetékeket, a felvonókat és a vízvezetékeket is kicserélnék. Egyúttal átszerveznék a kórház osztályait, mely az ágyak számának csökkenését is magával vonná. A jelenlegi 901-ről 805-re csökkenne. Peter Pellegrini kormányfő, aki besztercebányai származású, állítja, hogy a felújítás összhangban van az egészségügyi tárca stratégiájával. Jelezve, nem ő sürgette meg a munkát.

Rázsochy várakozik

A pozsonyi Rázsochy csúcskórház befejezése egyelőre kilátástalan, az állam lebontaná a romokban heverő épületet, s a helyén új kórházat építene, ám Pellegrini szerint a munkálatokat nem tudják elkezdeni, mert a bontásra kiírt tenderbe jelentkező társaságok obstrukciói miatt nem tudják befejezni a versenyt. „Remélem, hogy a Közbeszerzési Hivatal mielőbb dönt az ügyben” – állítja Pellegrini, azzal, hogy csak ezután lesz nyilvánvaló, szükséges-e egy új versenyt kiírni, vagy befejezhetik az eredetit. (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?