Trump kitart amellett, hogy kormánya helyes külpolitikát folytat

Donald Trump
Washington |

Donald Trump amerikai elnök szerdán  több Twitter-bejegyzésében is kitartott amellett, hogy kormánya helyes külpolitikát folytat,  noha a hírszerzés vezetői előző nap másként nyilatkoztak.

 

Az elnök megvédte az Észak-Koreával és Iránnal kapcsolatos eddigi döntéseit, miután keddi szenátusi meghallgatásán Dan Coats, az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője és Gina Haspel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója egyaránt azt állította:  a rendelkezésre álló információik szerint Észak-Korea várhatóan nem adja fel teljes nukleáris fegyverzetét és Irán jelenleg nem dolgozik nukleáris fegyverek kifejlesztésén. 

Észak-Korea és az Egyesült Államok kapcsolata "a valaha volt legjobb" - fogalmazott egyik mikroblog-bejegyzésében Donald Trump. Hozzáfűzte, hogy a kelet-ázsiai országban nincsenek rakétakísérletek, a koreai háborúban életüket vesztett amerikai katonák földi maradványait hazaszállították az Egyesült Államokba, az Észak-Koreában fogva tartott amerikaiak pedig hazatérhettek. "Megfelelő esély van az atomfegyver-mentesítésre" - írta az elnök. Egyúttal megerősítette amit korábban is többször elmondott: várja a rövid időn belül sorra kerülő találkozót Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Dan Coats, a DNI vezetője kedden ugyan leszögezte, hogy Észak-Korea "némileg felhagyott provokatív viselkedésével" és Kim Dzsong Un "nyitottságot mutat" az atomfegyver-mentesítést illetően, de arra hívta fel a figyelmet, hogy a hírszerzési jelentések szerint Észak-Korea cselekedetei "nem férnek össze a teljes atomfegyver-mentesítéssel". Gina Haspel, a CIA igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az észak-koreai kormányzat "elkötelezett a hosszú hatótávolságú, nukleáris töltetű ballisztikus rakéták kifejlesztése mellett".

 

Egy másik Twitter-bejegyzésében Donald Trump az Iránról elmondottakra is reagált. Úgy vélte: a hírszerzés munkatársai "rendkívül passzívak és naivak, amikor az iráni veszélyekről van szó. Nincs igazuk". Trump szerint: "a hírszerzésnek talán vissza kellene mennie az iskolába". 

Dan Coats a szenátus hírszerzési bizottsága előtt azt fejtette ki, hogy Teherán - fenyegetődzései ellenére - jelenleg "nem folytat nukleáris fegyverek kifejlesztésére utaló tevékenységet". Gina Haspel pedig igennel válaszolt, amikor az egyik szenátor azt kérdezte tőle: mondja meg feketén-fehéren, hogy Irán betartja-e a 2015-ben aláírt - és az Egyesült Államok által egyoldalúan felmondott - atomalkut.  

Twitter-bejegyzéseiben az elnök kitért arra, hogy Afganisztánban a tálibokkal folytatott tárgyalások - mint fogalmazott - "jól haladnak", és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet "kalifátusát" is nemsokára sikerül teljesen megsemmisíteni.

A szenátusi meghallgatáson egyébként hangsúlyos szerepet kaptak az Egyesült Államok elleni kínai és orosz kibertámadások. Donald Trump az ezekkel kapcsolatos megállapításokra nem reagált.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?