Freskók a padlástérben a magyar szent király templomában

Kövi
Kövi/Kameňany |

Gömör egykori fényes múltú bányavidékén, a kétágú Turóc patak keleti ágának völgyében fekszik egy szebb napokat is látott, egykor városi rangú, nagy múltú község, Kövi. Közepén egy kisebb emelkedésen fallal erődített temploma dacol az idővel.

 

Kezdetek és néhai dicsőség

Szinte biztos, hogy Kövinek a tatárdúlás után, az 1243-ban keletkezett első írásos említése előtt már létezett itt korábban település, méghozzá királyi várbirtokhoz tartozó, melyet IV. Béla adományozott a Bebek család ősének, Tar Detrének jutalmul szolgálataiért. Feltehetően ez a nemes úr a király közvetlen környezetéhez tartozott és a viszontagságos időkben is kitartott ura mellett. S ha egykori királyi várbirtokot kapott, akkor várat is épített, ennek igen csekély nyoma ma is megtalálható Kövi és Gömörrákos közt egy magaslaton, igaz 1367-ben már e várat romként jegyzik, nem volt hát hosszú életű. Ha várat építetett tar Detre, akkor szinte biztos, hogy templomot is, sőt Pázmány Péter egy ferences rendi kolostorról is ír egyháztörténeti munkájában. Ha ilyen épül, akkor annak a település stratégiai középpontjában van a helye, tehát ott, ahol ma is megtalálható a jelenleg az ágostai evangélikus híveket szolgáló, az évszázadok alatt többször is átépített, embermagas kőfallal megerősített és mára sajnálatosan rossz állagú ősi templom. Kezdeteiről, alapításáról a szakmabeliek is óvatosan nyilatkoznak, mert a titokzatos templom minden valószínűség szerint meglepetéseket tartogató tudományos régészeti és építészettörténeti feltárását még nem végezték el.

 

Érdekes

Tájoló

Kövibe a Jolsva Nyústya közti 526-os másodrendű útról déli irányba letérve, vagy a Tornalja Jolsva közti 532-es útról északnyugati irányba Deresk felé letérve juthatunk el. A templom 48.57/20.19 GPS koordinátáknál található.

 

Román kori szomszédok

Azért is érdemes Kövi templomával foglalkozni, mert nagy valószínűséggel, hogy annak ma látható, majdnem a teljes hajó szélességű félköríves szentélye egy román kori rotunda, körtemplom ívét őrzi, amelyet a gótika idején megnyitottak nyugat felé és szögletes hajóval bővítettek. Ilyen rotundák a szomszédos Gömörrákoson, Perlászon és Süvétén is megtalálhatóak, alapításuk nagyjából egy időszakra esik, körülbelül a 12-ik század utolsó harmadára. A templomépítéseket a tatárdúlás állította le, majd ezután az újjáépítéseket, bővítéseket már a gótikus stílusjegyek szerint végezték el. Kövi templomának méretei és díszítettsége a település egykori kiemelkedő helyzetére, rangjára utalnak. Kövinek egy időben bíróválasztási, hagyaték meghatározási és bíróság állítási jogai voltak, lakosságának száma a 19-ik század elején közel két és félezerre rúgott. A falu közepén álló egyhajós, jelentős méretű, különálló harangtornyos, erődített, lőréses fallal körbevett templomának védőszentjeként Szent László királyt tartja a szakirodalom. Jelenlegi formáját a 13-ik század utolsó harmadában kapta meg, tornya a kései barokk stílusú és 1800 táján épülhetett. Ami különlegessé teszi ezt a templomot, az a kései reneszánsz idején, 1603-ban elvégzett átépítés, amikor az eredeti egyenes famennyezet helyett a hívek falazott dongaboltíves boltozatot építettek. A templom feltehetően itáliai mesterek által, valamikor a 14-ik század második felében igen díszes és ritka témákat feldolgozó freskódíszítést kapott, ezeket a boltívek kettémetszették, egy részűk a padlástérbe került és szerencsére viszonylag jó állapotban máig megmaradt. A román kori és gótikus ablakokból is megőrződött néhány darab, ha befalazva, vakolat alatt is, de pontosan mutatják a templomnak az építési és átépítési fázisait. A szentély érdekessége még a két magyar szent királyt, Istvánt és Lászlót ábrázoló emberméretűnél nagyobb falfestmények, de igen értékes és különleges a Szűz Máriát mandorla alakba belefestett freskó is, amely az északi oldal karzata mögötti falon került napvilágra a 2014-es kutatás idején. Kövi temploma a régészet és a művészettörténet figyelmében van, sajnos, hogy a fogyatkozó hívek miatt a helyi egyházközség nem képes felújítására elég anyagit előteremteni. A titokzatos templom megmentése a jövő generációkra hárul.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?