Gašpar tagadja, hogy parancsot adott Kuciak átvilagítására

Tibor Gašpar
Pozsony |

Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány visszautasítja, hogy parancsot adott volna Ján Kuciak újságíró átvilágítására a rendőrségi adatbázis alapján. Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő tájékoztatott a szerdai kormányülés után. Arról, hogy Gašpar Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter tanácsadója marad-e, nem akart vitát nyitni. A minisztert támogatásáról biztosította.

 

„Természetesen ha bizonyítást nyer, hogy bárkinek bármilyen módon köze van ehhez a tevékenységhez, amely valószínűleg ellentétes a törvénnyel, akkor a miniszter asszonynak valamilyen személyzeti kérdéseket érintő döntést kell majd hoznia. Én most nem akarom utasítani sem a miniszter asszonyt, sem a volt rendőrfőnököt, hogy hol kellene, vagy nem kellene lennie” – mondta Pellegrini. Hozzátette: kedden (január 29.) találkozott Sakovával, de erről a témáról nem beszéltek. A kormányfő semmilyen dokumentumot nem látott ezzel kapcsolatban, Gašpar állítólagos parancsáról csak a médiából értesült.

„Csak közvetett információm van arról, hogy egy konkrét rendőr azt állítja, hogy az érintett személy átvilágításával kapcsolatos feladatot az akkori rendőrfőkapitány utasítására hajtotta végre. A másik oldalon viszont arról tájékoztattak, hogy a volt rendőrfőnök tagadja, hogy bármikor kiadott volna ilyen parancsot. Ezért most nem várhatják tőlem, hogy én hozzak ítéletet” – jegyezte meg a kormányfő.

 

Kapcsolódó cikkünk

Hozzátette: az ügyet a megbízott nyomozónak és az ügyésznek kell kivizsgálnia, akik beidézhetik kihallgatásra az érintetteket, és kideríthetik az igazságot. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok szabad kezet kapnak, és azt hallgatják ki, akit kell. „Nekem most nincs a kezemben semmilyen bizonyíték, csak az egyik fél szava a másikéval szemben” – mondta Pellegrini. Ha az információ igaznak bizonyulna, a kormányfő szerint határozottan kellene reagálni, de egyelőre csupán hipotézisekről van szó.

„Nem dobhatok ki senkit a gallérjánál fogva egy újságcikk alapján” – zárta Pellegrini.

Grendel Gábor (OĽaNO) ellenzéki képviselő elképzelhetetlennek tartja, hogy Gašpar továbbra is a helyén maradjon. Grendel Sakovát is kérdőre akarja vonni Gašparral kapcsolatban, mint mondta, a képviselők már a héten feltehetik neki a kérdéseiket. Az SaS képviselői felszólították a kettős gyilkosság ügyében nyomozó hatóságokat, hogy a Büntető Törvénykönyv értelmében tájékoztassák a nyilvánosságot arról, Pavol Vorobjovnak milyen jellegű, Ján Kuciakkal kapcsolatos információkat kellett összeszednie a rendőrségi adatbázisból az akkori rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar számára.

„Az érintett bűnügyben tovább folyik a nyomozás. Egyelőre nem zárult le az előkészítő eljárás, ezért nem adunk bővebb tájékoztatást” – reagált a felszólításra a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?