A saját házunk előtt sem kell havat söpörnünk

d

A szomszédom megcsúszott a havon a házam előtti járdán, és most azt állítja, hogy tőlem fog kártérítést követelni, mert nem takarítottam el. Mindig le szoktam tisztítani a járdát, de most fáj a derekam, a fiamat vártam, ezért maradt úgy. Közben azt hallottam, hogy ez már nem is a lakók, hanem az önkormányzat kötelessége. Melyikünknek van igaza?

Önnek van igaza: tavaly fogadta el a parlament azt a törvényt, melynek alapján a járdákról is az önkormányzatok kötelesek eltakarítani a havat. Ehhez növelniük kellett a téli útkarbantartásra szánt költségvetési összeget, és nem mindenhol volt miből, ezért ahány város, annyiféleképp oldották meg a dolgot. A pozsonyi Ligetfaluban például csak kifüggesztettek a panelházak bejáratára egy értesítést, hogy elnézést kérnek, de nem fognak takarítani, mert nem telik rá. Vannak települések, ahol az önkormányzatok a lakókat kérték meg, hogy jelentkezzenek hómunkásnak, fizetnek nekik. Máshol egyszerűen növelték az utak téli karbantartására szánt összeget, ami viszont azt jelenti, hogy máshonnan vettek el a pénzt. Az is gondot okoz, hogy az önkormányzatoknak nincs elég emberük, ezért a települések félreesőbb részein csak jókora késéssel tudják megtisztítani a járdákat. A gondos lakók ezt azonnal megtették, és sokan megteszik most is annak ellenére, hogy már nem kötelességük. Aki azonban nem teszi meg, azt senki sem vonhatja felelősségre; a szomszéd sem hibáztathatja önt, hogy elcsúszott a havas járdán. Ha kártérítést akar, az önkormányzattól követelje.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?