Sokszínű báli forgatag

d

Az idei báli divat igazán sokszínű, hiszen különböző stílusok, fazonok közül válogathatunk. A kínálat tehát bőséges, csak mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb fazont.

Az uraknál sokkal egyszerűbb a választás, hiszen egy méretre szabott öltöny vagy szmoking tökéletes bármilyen rendezvényre, s több alkalommal is viselhető, míg a hölgyek rengeteg szabásminta közül választhatnak, és a döntés nem mindig egyszerű.

Ruhaválasztáskor először is mérlegelnünk kell a rendezvény, bál hangulatát, színvonalát, témáját és az előírt dress code-ot, azaz a követelménynek megfelelő öltözékben kell megjelennünk az eseményen. A dress code általában fel van tüntetve az esemény meghívóján. Míg pl. egy vidéki farsangi vagy szülői bálra a nők részére tökéletes a kis koktélruha, férfiaknál pedig a laza zakós szett, addig a nívósabb rendezvények megszabják a szmoking, frakk és nagyestélyi kötelező viselését.

Black tie

Az elnevezés a férfiak öltözetére vonatkozik. Szmoking, fehér ing és fekete csokornyakkendő viselését jelenti, fekete cipővel, hozzá fekete kalappal. Ilyenkor nők esetében kisestélyi az elvárt öltözet.

White tie

Ez a legszigorúbb és legelegánsabb báli öltözet. A férfiaktól elvárt a frakk fehér mellénnyel, fehér inggel és fehér csokornyakkendővel, fekete cipővel, kesztyűvel és cilinderrel. (A nyakkendő fehér színének azért van jelentősége, mert a frakkhoz a felszolgáló személyzet visel fekete csokornyakkendőt.) Nőknél a white tie nagyestélyit vagy hosszú ruhát jelent.

Mi is az idei trend?

Mindenképp a színválasztás az, amiben igazán követni tudjuk a divatot. Azt már tudjuk, hogy az idei divatszín a korallpiros, így azok a hölgyek, akik kedvelik, mindenképp ilyen színű ruhák válasszanak. Ám a báli ruha színe bármilyen lehet, a smaragdzöld, bordó, piros, mélykék, fehér vagy fekete mellett a halvány pasztellszínek is gyönyörűen mutatnak egy jól szabott ruhán. Az anyagok közül az előkelő kelméket válasszuk – legmegfelelőbbek a selyem, csipke, bársony, brokát, taft, szatén, necc és a tüll.

Hol szerezzük be?

A tökéletes báli ruha beszerzése idehaza nem egyszerű. Míg a külföldi lapokban és a kifutókon szebbnél szebb és különleges ruhákat látunk, a hazai üzletek kínálata szerényebb. Ezért ha tényleg egyedi darabot szeretnénk, a legajánlatosabb felkeresni egy varrónőt vagy ruhatervezőt, aki elkészíti az exkluzív darabot. Legyünk bátrak, és adjuk meg magunknak ezt a fajta kényeztetést. Minden nő megérdemli, hogy tökéletesen szabott ruhában bálozzon.

Hímzett tüllök, csipkék

A szokatlan megoldások, áttetsző részek nagyon mutatósak. A virág-, inda- vagy levélmintás csipkék romantikusak. A csipke mindig is a luxust sugallta. Legyen akár sellőfazonú a ruhánk, vagy nagy szoknyás estélyi, csipkével, tüllel sokféleképpen díszíthető.

Taft, brokát, bársony

Az ezekből a méltóságteljes anyagokból készült estélyik mindig figyelemfelkeltőek. Már magában az anyag is elegáns, s ha jól eltaláljuk a színt és a fazont, akár a bál királynői is lehetünk.

Szatén, muszlin, selyem

A kényelmetlen, fűzős korzettek ideje már rég lejárt, helyette a könnyed, légies ruhák kerültek előtérbe. Az idén újra divatos pliszír ezekből az alapanyagokból készíthető el a legszebben, és a ráncoláshoz, hajtáshoz, loknizáshoz, fodrozáshoz is mind-mind a könnyed anyagok a legalkalmasabbak. Igaz, egy-egy muszlin nagyestélyihez akár 15-20 méter anyag is szükséges, de a végeredmény csodálatos, szellős, uszályos ruha lesz.

Fejdíszek

Pár éve még el sem tudtuk volna képzelni, hogy bármit is a hajunkba tűzzünk, a gyorsan változó divat azonban egyre különlegesebb fejdíszekkel egészíti ki akár a báli ruhánkat is.

Az apró virágoktól kezdve a hatalmas fejdíszekig bármi viselhető, a lényeg az egyediség, a feltűnőség és a harmónia. A Met-, Globe- és Oscar-gálán felvonuló ruhakölteményeken kívül a fejdíszekből is inspirálódhatunk, s idehaza is beszerezhetünk egy mutatós darabot.

Kiss Kósa Annamária

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?