Szlovákia keményen fellép a kettős áruminőség ellen

m
Pozony |

Sikerült gátat vetni Ausztria azon igyekezetének, hogy a készülő uniós fogyasztóvédelmi jogszabálytervezetből a tisztességtelen kereskedelmi módszerek felsorolásánál kihagyják a kettős minőség büntethetőségét. A szlovák agrártárca azt ígéri, hogy keményen fel fog lépni a kettős áruminőséggel dolgozó gyártók ellen.

A kettős áruminőség, amelyet a soros uniós elnöki posztot a tavalyi második fél évben betöltő Ausztria az elmúlt év végén kihagyott a készülő európai jogszabályból, ismét szerepel abban, mint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat – jelentette be kedden Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. A döntés előzménye, hogy az elmúlt években elvégzett uniós élelmiszerbiztonsági vizsgálatok során megállapították: bizonyos multinacionális cégek a később csatlakozott uniós tagállamok vásárlóinak megtévesztésére épülő üzletpolitikát folytatnak. Általános jelenség, hogy gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében, így Szlovákiában is.

Věra Jourová fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos ezzel kapcsolatban többször is azt hangoztatta, hogy az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi. A soros uniós elnöki posztot tavaly betöltő Ausztria ennek ellenére kihagyta a készülő új uniós fogyasztóvédelmi jogszabálytervezetből a tisztességtelen kereskedelmi módszerek felsorolásánál a kettős minőség büntethetőségét. Matečná ezzel kapcsolatban már tavaly figyelmeztetett, hogy a nagy élelmiszeripari multik lobbiját sejti a háttérben. „Annak érdekében, hogy a kettős áruminőség visszakerüljön a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közé, felvettük a kapcsolatot a román földművelésügyi miniszterrel (januártól Románia tölti be az EU Tanácsának elnöki tisztségét), valamint Věra Jourovával, azt indítványozva, hogy a kettős áruminőség problémáját vegyék fel az agrárminiszterek január 28-ai találkozójának a programpontjai közé. Az igyekezetünket végül siker koronázta” – mondta Matečná. „Nem engedjük, hogy az EU valamelyik országa megpróbálja ezt a problémát a szőnyeg alá söpörni. Küzdeni fogunk az ilyen törekvések ellen” – tette hozzá a tárcavezető.

A földművelésügyi miniszter elmondta: Jourovával megvitatták, hogy hol tart a kettős áruminőséget büntető jogszabály előkészítése. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által elvégzett tesztek első hivatalos eredményeit Matečná szerint az első negyedév végén tehetik közzé. Ezt követően kezdhetik meg a tesztelést az egyes tagállamok. A tárcavezető hozzátette: a szlovák agrártárca keményen fel fog lépni a kettős áruminőséggel dolgozó gyártók ellen.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?