Klein Ottokár: „Nagyon jó, ha van ellenzék a testületben, de még jobb, ha a város érdekében megtaláljuk a közös hangot“

u
Érsekújvár |

Klein Ottokár a járási székhely eddigi független polgármestere, operaénekes és vállalkozó vezeti a várost a következő négy évben is. Három kihívója volt, Klein végül 8113 szavazattal győzött

Meglepően alakult a huszonöt fős testület összetétele, húsz független képviselő vesz részt az önkormányzat munkájában. Létrejött egy tizenkét főből álló ellenzéki tábor. Hogy megy a munka egy ilyen összetételű testülettel?  

Nagyon örülök, hogy folytathatom a megkezdett munkát. Minden ellenfelet tisztelni és becsülni kell, erről a korábbi időszakban, és az életem során már meggyőződtem. A politikában várható, és sajnos egy ilyen kisvárosban is előfordul az ellenségeskedés. Az ellenkampány főleg az interneten folyt. A képviselő-testület összetételén is észrevehető, hogy azok jutottak be, akik megpróbálták a leendő kollégákat lejáratni. Ez senkinek sem kellemes. Jó, ha az ellenzékkel is megtaláljuk a közös hangot a város érdekében. Adott egy tizenkét fős ellenzéki csoport, bár gondolom abban bíztak, még többen lesznek, hogy ellenem harcoljanak. Úgy gondolom, minden megválasztott személy kötelessége, hogy a lakosokért munkálkodjon. Örömmel tölt el a lakosok bizalma, de még többet kell dolgozni és bizonyítani.

Annak idején nagy adóssággal vette át a járási székhely vezetését, de az elmúlt években sikerült stabilizálni a város gazdasági helyzetét. Melyek a jelenlegi prioritások?

Alapvető, a város lakosait már csaknem egy évtizede foglalkoztató probléma a terelőút. Rengeteg tárgyaláson, egyeztetésen vettem részt az utóbbi négy évben Érsek Árpád közlekedésügyi miniszterrel, a Nemzeti Autópálya-társaság vezetésével is, a közlekedési gondokról szó volt a megyén is. Sajnos ebben a helyzetben az önkormányzat gyenge, csak kormánydöntéssel lehet elérni némi előrelépést, de ez még nem történt meg. Annyi ígéretet kaptunk az illetékes tárcától, hogy megkezdődhet a telkek felvásárlása az új autópálya megépítéséhez, amelyhez hét-nyolc kilométeres útszakasszal kötnék rá Érsekújvárt. Egyelőre az úgynevezett zöld hullámmal, a városi fénylámpák összehangolásával igyekszünk gördülékenyebbé tenni a közlekedést. Ha minden jól alakul, május-június folyamán megkezdődhet a strandhoz közeli, udvardi úton lévő híd felújítása. Akkor derül ki, valójában mennyire súlyos problémával állunk szemben, mennyire terheli a teherforgalom a várost, és talán kormányszinten is meghallgatásra talál a kérésünk. Az adóssághoz talán annyit, hogy jogi úton próbáljuk behajtani a tartozást, az érintettek azonban nem jelennek meg a tárgyalásokon, nekünk nem marad más, mint a bíróságra hagyni az ügyet.

ígéretet tett arra, hogy lesz ipari park, és új beruházók érkeznek a városba. Ezzel hogy állunk?

Tárgyalásokat folytatunk a beruházókkal, folyamatosan dolgozunk az ipari park létrehozásán, de problémát jelent az utak minősége, a közlekedés. Néhány elhanyagolt ipari területet már sikerült értékesíteni, az új beruházók rendbe rakták azokat. Mindannyian jól tudjuk, az előző vezetés alatt milyen anyagi helyzetben volt a város. Azóta jelentős mértékben javult a hitelminősítése, jut pénz az utak, a járdák, a zöldövezetek felújítására is.

Milyenek a magyar–szlovák kapcsolatok a városban, mik azok az aktuális problémák, amelyekkel foglalkoznak a városházán?

Úgy érzem, a magyarszlovák kapcsolatok jók, polgármesterként fontosnak tartom a magyarság megtartását a városban, ennek egyik lényeges pontja az oktatásügy, a megyei és a városi intézmények fenntartása, optimalizálása. Tegnap volt egy találkozónk, amelyen részt vett a városi fenntartású Czuczor Gergely Alapiskola és a megyei fenntartású Pázmány Péter Gimnázium vezetése, jelen voltak megyei képviselők, MKP-tagok, mindenkit meghallgattunk. Eleve problémának tartom, hogy annak idején különvált a közös igazgatású magyar és szlovák nyelvű gimnázium, mert az ottani magyar és szlovák közösségben barátságok szövődtek a fiatalok között. Akkoriban a gimnázium magyar tagozatának több mint kétszáz diákja volt, most kb. száz. Megyei képviselőként nem tudom elképzelni, hogy a megye átvegye az alapiskolát. Azt sem, hogy a város legyen a gimnázium fenntartója. Mindkét iskolaépület a város tulajdonában van. Arra nincs kapacitása a magyar alapiskolának, hogy tantermeket nyisson a gimnáziumnak. Nemrég egy speciális óvodát rendeztünk be az alapiskola egyik épületrészében, melyet húsz évig nem használtak. Egyszer talán még azt is megérjük, én legalábbis bízom benne, hogy ismét lehet magyar óvoda az alapiskolában. Ez fontos lenne az utánpótlás miatt. Jó lenne közös nevezőre jutni, mert senki sem mer dönteni. Az idő mutatja meg, mi a megfelelő megoldás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?