Farsangi bőségtál

fankok

A mai menü: narancsos malacsült, részeges csirkemájkrém és almás túrófánk

Narancsos malacsült

Hozzávalók: 1-1,3 kg bőrös malachús, 3 narancs, 2 dl fehérbor, 3 babérlevél, 1 dl olaj, só, őrölt bors, őrölt lestyán.

A húst megtisztítjuk, lecsöpögtetjük, néhány helyen bevagdossuk, és enyhén megsózzuk. A bort elkeverjük az olajjal, a narancsok levével, 1 narancs reszelt sárga héjával és az őrölt lestyánnal. Ezzel a páclével bekenjük az előkészített húst, lezárható edénybe tesszük, aláöntjük a megmaradt páclevet, mellétesszük a babérleveleket, lefedjük, és hűtőszekrényben 24 órán át állni hagyjuk; közben néha megfordítjuk, és meglocsoljuk a lével.

A páclevet beáztatott római tálba (vagy jénaiba) öntjük, belehelyezzük a húst, lefedve hideg sütőbe tesszük, és a hőmérsékletet 220 fokra állítva megsütjük; közben többször megfordítjuk, s meglocsoljuk a páclével. A vége felé levesszük a fedőt, és a húst a bőrös részével felfelé fordítva pirosra sütjük.

Tipp: A malacsültet narancskarikákkal díszítve tálaljuk.

Részeges csirkemájkrém

Hozzávalók: 2 ek. olaj (vagy zsír), 1 fej vöröshagyma, 50 dkg csirkemáj, 1 dl tokaji aszú (vagy más desszertbor), 1-1 csipet majoránna, őrölt bors, só, 5 dkg vaj, 3 dkg mazsola vagy gránátalmamag.

A felaprított hagymát olajon megpároljuk. Hozzátesszük a megtisztított, feldarabolt csirkemájat, átforgatjuk, s amikor már kérget kapott, felöntjük az aszúval. Nagy lángon elpárologtatjuk a bort, és átsütjük a májat (a közepe is teljesen süljön át); közben hozzáadjuk a fűszereket. Langyosra hűtjük, turmixgépben a vajjal együtt krémesítjük, majd üvegbe tesszük. Kenyérre kenve megszórjuk mazsolával.

Almás túrófánk

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 25 dkg sima liszt, 2 alma, 6 dkg porcukor, 1 sütőpor, 1 ek. vaníliás cukor, 3 tojás, 1 citrom (elmaradhat), 1 csipet só, 1 ek. rum, 3 dl napraforgóolaj.

A túrót villával összetörjük, s belereszeljük egy kis citrom héját. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, s belefacsarjuk a citrom levét. A túrót összekeverjük a reszelt almával, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd összedolgozzuk.

A tojásokat a vaníliás és a porcukorral habosítjuk, s a masszához adjuk. Beletesszük a rumot meg a csipet sót, és alaposan összekeverjük. Fél óráig pihentetjük, aztán a tésztából forró olajba kanál segítségével kis halmokat szaggatunk, s mindkét oldalról aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőn leitatjuk, és fahéjas porcukorral megszórva szolgáljuk fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?