A klímaváltozásnak milyen hatása lehet a hazai szőlészetre?

Ipolynyék |

Megkérdeztük Zsigmond Gábort, az Ipolynyéki Zsigmond Pincészet és a 60 hektáros szőlészet tulajdonosát: A klímaváltozásnak milyen hatása lehet a hazai szőlészetre, illetve fel kell-e készülnie a gazdáknak a klímaváltozásra?

Megkérdeztük Zsigmond Gábort, az Ipolynyéki Zsigmond Pincészet és a 60 hektáros szőlészet tulajdonosát: A klímaváltozásnak milyen hatása lehet a hazai szőlészetre, illetve fel kell-e készülnie a gazdáknak a klímaváltozásra?

„A klímaváltozás már most is érezhető. A borászat ebből akár profitálhat is. Sokkal hosszabb ideig tart az ősz, ez azt is eredményezi, hogy a kék fajtákat tájainkon sokkal nagyobb eredményességgel lehet majd termeszteni, és a vörösborok is kezdenek sokkal érdekesebbek lenni. A szüret akár két héttel korábbra is tehető.

Mindenképp érdemes készülni a klímaváltozásra. Egyrészt az öntözést illetően, mert nyáron nagyon kevés a csapadék, és ma már ott is öntözni kell, ahol eddig erre semmi szükség nem volt. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy hagyományos módon műveljük tovább a szőlőt, vagy a sorok közt hosszú távra füvesítjük.

Harmadsorban pedig a fajtaválasztékkal is igazodni kell a klímaváltozáshoz. A mostani hazai nemesítések közül is érdemes válogatni. A kék fajták közül érdekes lehet a Dunaj, Hron, Váh. Ezen kívül oda kell figyelni a hagyományos régi fajtákra is, hiszen a szőlészek, borászok és a fogyasztók is kezdenek visszatérni az itt őshonos fajtákhoz, mert sok külföldi fajta esetében bebizonyosodott, hogy nem érdemes velük kísérletezni, szép borok készíthetők a régi fajtákból is.”

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?