Alkotmányos önkény

fic

Robert Fico nagyon szeretne alkotmánybíró lenni, a jogállamiság megtaposása árán is. 

Ám a szomorú valóság az, hogy Fico megválasztásától függetlenül jó eséllyel egy katasztrofális összetételű Alkotmánybíróságot kapunk.

Használjuk a szakmai megszólítást, tehát docens úr – igazította helyre Ondrej Dostált a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke, amikor az ellenzéki képviselő pártelnöknek és képviselőnek szólította Ficót.

Pedig a meghallgatáson Fico minden volt, csak nem jogász, docens és leendő alkotmánybíró

– echte politikusként szólalt meg és fenyegetőzött. Erőfitogtatása inkább csökkenő befolyását mutatta – aki valóban erős, az magabiztos nyugalommal válaszolgat. Függetlenül meghallgatásától és a kérdésekre adott válaszaitól Ficót normális esetben ki kellene húzni a jelöltek listájáról. A jelöltség feltétele ugyanis 15 év gyakorlat olyan pozícióban, aminek betöltéséhez jogi végzettség kell. A negyedszázada profi politikus Fico pedig ennyi praxist nem tud felmutatni – legalábbis eddig nem tette meg. Most éppen a jogállamiság újabb megerőszakolása zajlik a szemünk előtt, a kormánypárti képviselők részéről. A parlament és annak illetékes bizottsága behunyja az egyik szemét és úgy tesz, mintha meglenne Ficónak a 15 éves gyakorlata. Csak azért, hogy a főmufti álma valóra válhasson, a süllyedő smeres hajóról az Alkotmánybíróság nevű jachtra válthasson 12 éves bérletet. Úgy, hogy közben nagyon is helyénvaló a feltételes mód: ha Andrej Kiskát jobboldali jelölt követi az államfői székben, akkor a parlamenti jogállam-erőszak ellenére sem lesz Ficóból alkotmánybíró. Az Alkotmánybíróság elnöke pedig végképp nem. A parlamenti bizottságban ezért kellett feleslegesen még egy határozatról szavazni – mivel az első szerint Fico nem lehetne jelölt. Ezért sürgeti a szokásjogot áthágva Andrej Danko házelnök a testület vezetőjét, hogy döntsenek, mert addig nincs szavazás a plénumban. Ezért kell sebtében távoznia Peter Kresáknak a testületből,

s keresik most a Hídban azt a képviselőt, aki elviszi helyette a balhét Fico törvényellenes jelöltségének megszavazásával.

Ám a Fico-körüli cirkusz eltakarja a lényeget. A további 39 jelölt között bőven akadnak olyanok, akikre nem lenne szabad kassai talárt szabni. Ugyanis a főmufti sorsától és attól függetlenül, hogy a Hídnak vállalható jelöltjei vannak, a kormánykoalíció várhatóan smeres és SNS-es lelkivilágú bírákkal szórja meg a testületet. A 13 tagú Alkotmánybíróságból négy bíró mandátuma még hosszú évekig érvényes, mind a négyüket a Smer küldte oda, ketten egyenesen a párt képviselői voltak. Ehhez jön idén 9 új tag – tavasszal vagy nyáron, a lényegen ez nem változtat. Közöttük pedig borítékolhatóan többségben lesznek a smeres és SNS-es profilú, a jogot és igazságosságot rugalmasan értelmező bírák. A jelölési folyamat legvégén hiába jut szóhoz Kiska, az államfő csak a kész étlapról válogathat.

Ezzel a Smer bő tíz évre bebetonozhat egy olyan többséget az Alkotmánybíróságon, amelytől semmi jó sem várható, amely a legváratlanabb helyzetekben lehet az igazságosság és a közállapotok átalakításának kerékkötője a közeli és távolabbi jövőben. Ha Robert Fico vezetné ezt a kompániát, az már csak a hab lenne a tortán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?