Bugár Béla, a vállalkozó politikus

*
Pozsony |

A napokban a sajtó Bugár Béla gazdasági érdekeltségeiről írt. Bugárnak részesedése van abban a cégben, amely idősek otthona üzemeltetésére ad bérbe ingatlant. A Híd vezetője lapunknak megmutatta a vállalkozása anyagi hátterét igazoló dokumentumokat.

A Híd elnökének cége, a Parcus, a nagyszarvai (Rohovce, Dunaszerdahelyi járás) kastélyt birtokolja. A csallóközi település patinás épületében és a körülötte lévő parkban működik egy színvonalas idősek otthona. Az aktuality.sk egy részletes írásban járt utána, hogy milyen személyek állnak a vállalkozás mögött. A szlovák portál cikkének megjelenése után mi is feltettük kérdéseinket Bugárnak. A párt szóvivőjétől, Debnár Klárától később azt a választ kaptuk, hogy Bugár egy exkluzív találkozó keretében hajlandó nekünk megmutatni a vállalkozása anyagi hátterét igazoló dokumentumokat. Azt, hogy miért csak az Új Szónak enged betekintést a dokumentumokba, a párt szóvivője azzal magyarázta, csak mi érdeklődtünk a portál által megírt információk kiegészítése iránt. Eközben blogján maga Bugár is reagált az aktuality.sk írására. A bejegyzésben cáfolta azt az információt, mely szerint még mindig ő lenne a vállalat 50 százalékos tulajdonosa.

A pénteki találkozón Bugár lapunknak be is mutatta azt az adásvételi szerződést, amely igazolja, hogy ő a cég 24 százalékos tulajdonrészét 2017 elején eladta Ján Genčíknek. Ezt Bugár az értékpapírok központi nyilvántartásából származó kivonattal is igazolta. Eszerint a Parcus vállalatnak három tulajdonosa van, Bugár (26 %) és Genčík 
(24 %) mellett Ivan Palčo tulajdonolja a cég felét. A vállalat 2017-es zárszámadásadásában, amelyet az aktuality.sk is idéz, azonban az áll, hogy a cég fele még mindig Bugáré. Az aktuality.sk már korábban megkereste kérdéseivel a Híd elnökét. Így például aziránt is érdeklődtek, miből vásárolta meg a cégben a részesedését.

A politikus az aktuality.sk-nak nem válaszolt, lapunknak azonban elmondta, hogy 2007-ben a cég megvásárlását az örökségéből, a vagyonnyilatkozatában is feltüntetett megtakarításaiból, bizonyos telkek eladásából, valamint 4 millió korona (132 775 euró) banki hitelből finanszírozta. Az utóbbi kettőről szóló dokumentumot nekünk meg is mutatta. Az OTP Bankkal kötött hitelszerződésen az áll, hogy Bugár fogyasztói hitelt vett fel, amelynél a politikuson kívül a felesége is adóstárs. Bugár szerint ez egy vállalkozói hitel, amelyért a saját vagyonával felelt, és hozzátette, hogy a hozzávetőlegesen 112 ezer koronás törlesztőrészleteket az akkori folyamatos bevételeiből finanszírozta.

A Híd elnöke emellett még a telekeladásból származó bevételét igazoló szerződést is bemutatta. Eszerint 2006 elején valamivel több mint 5,5 millió koronáért (kb. 180 000 euró) adta el egy Somorja környéki ingatlanját. A Plus 7 dní lapnak adott interjújában Bugár 2016-ban a következőket mondta: „Eddig 15 millió koronát tettem be a cégbe.”

Az aktuality.sk azt is közli, hogy a három tulajdonos 2017-ben kölcsönt is nyújtott a Parcusnak. Palčo 1 259 593 eurót, Genčík 541 373 eurót, Bugár pedig 586 487 eurót adott kölcsön a cégnek. „A három tulajdonos, azt a kölcsönt, amit a partnerem vett fel a cégre, egymás között elosztotta, és mindenki a saját részét fedezte” – mondta Bugár. Ezt elmondása szerint ő többek közt abból az 528 ezer euróból finanszírozta, amit az R7-es alatti telek eladása után kapott, illetve magának a Parcus cégben való részesedésének az értékesítéséből. A portál aziránt is érdeklődött a politikusnál, hogy a cég tulajdonosai lemondtak-e azokról a kamatokról, amelyek a cégnek kölcsönadott pénz után járt volna nekik. A Híd elnöke lapunknak elárulta, hogy mindhárman lemondtak a kamatról. Ezt azzal indokolta, hogy így a cég a tulajdonában van, ezért felesleges lenne tőle kamatot kérni, és így gyorsabban tudja törleszteni a felvett kölcsönt.

Az aktuality.sk külön kiemeli Ján Genčík személyét. A férfi 2014-ben 20 ezer euróval támogatta a Híd pártot, majd pedig 300 ezer eurót kölcsön is adott a politikai formációnak. Bugártól azt kérdeztük, van-e a Hídnak arra lehetősége, hogy igazolják, ezek a források valóban attól a személytől származnak, aki azt a pártnak adja. A politikus erre nemmel válaszolt, hangsúlyozva, hogy a forrásokért mindig azok eredeti tulajdonosa a felelős. Bugár hozzátette, régóta ismeri Genčíket és megbízik benne, de soha semmilyen előnyt ezért nem biztosított számára. Az aktuality.sk kiemeli, Genčík és az ismert nagyvállalkozó, Czucz István intenzív üzleti kapcsolatban áll. Czucz Somorján ugyanabban az utcában lakik, mint Bugár, régóta ismerik egymást, jó barátságban vannak. Ezt a pártelnök nekünk sem tagadta. Bugárnál rákérdeztünk, hogy van-e tudomása a Genčík és Czucz közötti üzleti kapcsolatokról. „Nem, és nem is érdekel” – mondta Bugár. A politikus egyébként Ivan Krivosudskýt bízta meg azzal, hogy járjon el a nevében a Parcus tulajdonosainak néhány közgyűlésén. Bugár Krivosudskýról is azt mondta, régi barátja és szívességből jár el a nevében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?